Otvoren obnovljeni Muzej Cetinske krajine

23.04.2021.
Otvoren obnovljeni Muzej Cetinske krajine

Svečanost je održana na tvrđavi Kamičak za 20-ak uzvanika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Otvorenju su prisustvovali izaslanik ministrice kulture i medija, državni tajnik Ivica Poljičak, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, saborski zastupnik Miro Bulj, a kao izaslanica gradonačelnice Kristine Križanac bila je pročelnica u gradskoj upravi Jelena Kekez Poljak.

Državni tajnik Ivica Poljičak rekao je kako mu je iznimno drago što je ministarstvo kulture i medija moglo podržati ovakav projekt:

‘Muzej je izrađen po svim suvremenim pravilima muzeološke struke. Posebno me raduje što je financiran europskim novcem kao prepoznatim novim načinom financiranja koji je pokazao kako se može ujediniti nepokretna kulturna baština i suvremeni način života. Ovo su prava mjesta gdje svoju značajnu kulturnu baštinu možemo pokazati nama i cijelom svijetu’, rekao je Poljičak.

Župan Blaženko Boban naglasio je kako ga iznimno veseli otvaranje muzeja kojemu je Županija i osnivač:

‘Na ovaj muzej smo posebno ponosni jer su Sinj i Cetinska krajina inspiracija nepokretne i pokretne kulturne baštine. Na ovom području čovjek ima neiscrpno vrelo istraživanja svoje povijesti i zato svima onima koji su radili na novom postavu veliko hvala’, rekao je Boban.

Predstavljeni su i autori novog postava, uglavnom djelatnici Muzeja Cetinske krajine, Danijela Petričević Banović, Anđela Vrca, Anita Librenjak i Daria Domazet. Autori prostornog i vizualnog rješenja stalnog postava, dizajner Damir Gamulin, arhitekt Antun Sevešek te ilustrator Petar Radović.

Ovaj postav prezentira prirodoslovnu, arheološku, povijesnu, etnografsku, umjetničku, kulturno-povijesnu i drugu baštinu Sinja i Cetinske krajine, istaknula je ravnateljica muzeja Daria Domazet te napomenula kako će posjetitelji moći vidjeti sve ono što cetinski čovjek jest.

‘Predstavit ćemo naš kompletan kulturni identitet. Po prvi put će neke stvari biti i objašnjene tako da se nadam da će muzej biti često i rado posjećivan ne samo od naših sugrađana nego i šire’, zaključila je Domazet.

U kulturnom dijelu programa nastupili su: Policijska klapa sv. Mihovil iz Splita, Marko Pecotić – Peco, Mislav Norac i Martina Bilić.

Muzej Cetinske krajine za sve posjetitelje bit će otvoren od ponedjeljka 19.travnja, svakim radnim danom, od 8 do 16 sati, a ulaznice za posjetitelje bit će po promotivnim cijenama.

Otvorenje obnovljenog Muzeja Cetinske krajine

Otvorenje obnovljenog Muzeja Cetinske krajine

Otvorenje obnovljenog Muzeja Cetinske krajine

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?