Virtualna šetnja Stazom Gospe Sinjske

28.05.2021.
Virtualna šetnja Stazom Gospe Sinjske

Turističke zajednice gradova Sinja, Solina te općina Klis i Dugopolje, u suradnji sa Županijom Splitsko dalmatinskom, Svetištem Gospe Sinjske i turističkom agencijom Cogitolab, kreću u prvu fazu izrade virtualne šetnje Stazom Gospe Sinjske kao i izradi nove web stranice stazagospisinjskoj.hr

Nakon prošlogodišnje najave revitalizacije projekta Staza Gospi Sinjskoj koji je pokrenula Splitsko - dalmatinska županija u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, HGSS-om ispostava Split, Turističkom zajednicom Splitsko dalmatinske županije, gradovima Sinjem i Solinom, općinama Dicmo, Dugopolje i Klis, Turističkim zajednicama gradova Sinja i Solina te općina Dugopolje i Klis, projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj upravo ide u realizaciju kroz izradu Virtualne šetnje i izrade nove web stranice.

Staza Gospi Sinjskoj proteže se na relaciji Solin – Sinj – Livno – Tomislavgrad – Rama i duga je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se iz nekoliko smjerova stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Projekt Staza Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjičke staze i napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice.

Nakon službenog završetka projekta 2015., nastupile su brojne devastacije na samoj stazi. Stoga je, upravo s ciljem daljnjeg vrednovanja, SDŽ je pokrenula njenu obnovu.

Suočeni s pandemijom svjetskih razmjera, zbog koje su nam svima ograničena kretanja, te novim uvjetima i modalitetima tržišta, krenuli smo u prvu fazu revitalizacije projekta Staze Gospi Sinjskoj.

Koristeći virtualne alate, ovim projektom nastojimo približiti svim zainteresiranim posjetiteljima cjelokupnu ponudu koja se nalazi na stazi (brojne znamenitosti, bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, kao i turističke sadržaje) te ih zainteresirati za budući posjet Stazi Gospi Sinjskoj i našim marijanskim svetištima. Virtualnu šetnju pripremaju članovi iskusnog tima agencije Cogitolab u suradnji sa svećenicima našeg Svetišta Gospe Sinjske, Svetišta Gospe od Otoka, Župe sv. Jakova i Ane u Dicmu, Župe sv. Mihovila Arkanđela u Dugopolju i Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Klisu koji će im omogućiti potrebne uvjete i pomoći prigodom izrade sadržaja za brojne hodočasnike koji pristižu u naša južnohrvatska marijanska svetišta.

Marijanska svetišta su oduvijek imala posebno mjesto u srcima vjernika. Štovali su i častili Blaženu Djevicu Mariju i u teškim vremenima i nevoljama molili joj se za pomoć. Pouzdali su se u njezin nebeski zagovor časteći je iz zahvalnosti kao kraljicu Hrvata. Nazivali su je kroz povijest i fidelissima advocata Croatiae (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Praćena slavljenjem zvona i sviranjem fanfara, slika Čudotvorne Gospe Sinjske iznosi se iz crkve u svečanu procesiju ulicama grada. Velika je čast ponijeti Sliku na ramenima.

Povijesna povezanost vjernika i Gospinih svetišta proplamsa i uoči 8. rujna, blagdana Male Gospe, proslave rođenja Blažene Djevice Marije, koja se osobito svečano slavi u Solinu, u Prasvetištu Gospe od Otoka. Iz Sinja će prema Solinu, kao i iz mnogih drugih mjesta Lijepe Naše, poteći rijeke hodočasnika. Poseban je doživljaj krenuti pješice drevnim utabanim putovima na duhovno putovanje, daleko od gradske buke i žamora, i pronaći mir i utočište u sigurnom Gospinu okrilju. Hodočasnici će zavjetni korak Pričistoj Divici Mariji Majci Gospodina našega Isukrsta uputiti obilježenim stazama kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na duhovnom pohodu Nebeskoj Majci proći će uz ostatke starih staza i mostova, uz gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje.

Razvijanjem prateće infrastrukture i podizanjem svijesti o neizmjernoj vrijednosti kulturnog i vjerskog nasljeđa, staza Gospi Sinjskoj je aktivna tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme svetkovina Velike i Male Gospe.

Staze Gospi Sinjskoj izvrstan su primjer funkcionalnog suživota turizma i religije bez narušavanja prirodne ravnoteže.

Vrijedan su i kvalitetan prinos turističkoj ponudi grada Sinja, Cetinske krajine i Splitsko- dalmatinske županije, dokaz pametnog raspolaganja kulturnim i estetskim vrijednostima te prirodnim bogatstvima, što svakako daje pozitivan uzlet upravo održivom turizmu, dobrobiti i blagostanju cjelokupnog društva.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?