Dani Alke i Velike Gospe u Sinju 2021.

15.07.2021.
Dani Alke i Velike Gospe u Sinju 2021. Ivan Žižić

Zahvaljujući tradicionalno bogatom i raznolikom programu krovne manifestacije Dani Alke i Velike Gospe i ovo ljeto u Sinju će biti živo i puno šušura. Usprkos teškim i neizvjesnim vremenima u kojima se nalazimo, alkarski grad spremno i gostoljubivo dočekuje svoje goste, nudeći zanimljive događaje među kojima će svatko pronaći nešto za sebe.

Manifestaciju 16. srpnja otvara sjajni jazz sastav Black Coffee u jedinstvenom prostoru Alkarskih dvora. Nekadašnji mletački kvartiri iznimna su ambijentalna pozornica – ugostit će ljetnu glazbenu školu, brojne predstave i koncerte, a vrijedi istaknuti predstavu Opsada Sinja 1715. (12. kolovoza) koja vjerno i efektno oživljuje okolnosti slavne bitke koja je odredila tijek povijesti Sinja.

S Kamička, omiljene kulise sa zvjezdanim nebom i Starim gradom u pozadini, također će u ljetne noći poletjeti glazbene note – 21. kolovoza, u sklopu Glazbenih večeri na Kamičku, nastupit će četvorica fantastičnih saksofonista, Papandopulo kvartet te splitski jazz duo Željko Brodarić Jappa i Sara Brodarić, poznati pod imenom Sara & Jappa. Tjedan nakon, 28. i 29. kolovoza, uživat ćemo u Kamičak Etno festivalu. Umjetnička ekoinstalacija Kašetarnica u organizaciji udruge UPSUS odvijat će se na Kamičku i u Gradskom parku od 27. do 29. kolovoza.

Osim središnjih događanja – alkarskih svečanosti 6., 7. i 8. kolovoza i proslave blagdana Velike Gospe – važno je ne propustiti ni najstariju dječju alku, onu Vučkovića te mnoštvo izložbi i književnih predstavljanja.

Svakako treba u kalendaru rezervirati 6. i 7. kolovoza za tradicionalni i iznimno posjećeni Sinjski sajam sela. Uz stalni izlagački dio i izvanrednu gastronomsku ponudu može se doživjeti i duh prošlih vremena kroz radionice dragocjenih starih zanata koje treba otrgnuti zaboravu – vješte ruke kovača, vještina prerade vune, lončarstva itd. Posjetitelje će sigurno oduševiti i nastupi bendova Kopito, Ljuta kuća, Guiliana i Diktatora te živopisnih lokalnih kulturno-umjetničkih društava.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?