Uz Alku i Sinjsku Gospu znanost polako postaje simbol Sinja

18.10.2012.
Uz Alku i Sinjsku Gospu znanost polako postaje simbol Sinja

I ove godine pod pokroviteljstvom Grada Sinja i Splitsko – Dalmatinske županije od 21. do 25. listopada u Sinju će se po treći put održati Festival znanosti - Sinj na kojem će sudjelovati velika imena hrvatske i svjetske znanosti poput Daniela Denegrija, jednog od vodećih znanstvenika u CERN-u koji će sinjanima i njihovim gostima ekskluzivno otkriti sve tajne lova na Božju česticu, Miroslava Radmana, svjetski priznatog člana Francuske akademije znanosti i umjestnosti, Đurđice Ugarković i Slobodana Vukičevića koji su članovi najuglednije Europske asocijacije European Molecular Biology Organization čija su istraživanja pronijela Hrvatsku znanost na svjetskoj razini, a profesor Vukičević dobitnik je najvećeg projekta Europske komisije u vrijednosti 6 miliona eura.

U Sinj dolazi i i jedan od najperspektivnijih mladih znastvenika u RH Tomislav Domazet – Lošo, dobitnik brojnih nagrada, akademik Vladimir Paar po čijim su knjigama fiziku učile brojne generacije, Slobodan Danko Bosanac, predsjednika Center for Inquiry (CFI) za Hrvatsku, prestižne svjetske organizacije za promociju kritičkog mišljenja i drugi ugledni sudionici.

Građani Sinja, studenti, đaci srednjih i osnovnih škola imati ce posebnu čast slušati vrhunska predavanja i provokativne teme među kojima će jednu održati urednik t - portala Neven Barković na temu Do kada vjeronauk u javnim školama. Posebnu pažnju već sad Privlači tema okruglog stola Slučaj Gallileo - sukob Crkve i znanostina kojem sudjeluju akademik Vladimir Paar, don Ivan Tadic, profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu, Franjo Sokolić, profesor na PMF Sveucilista u Splitu i Đuro Dropac, profesor na PMF-u u Zagrebu.

Djeca sinjskih vrtića i ove godine uživati ce u raznim pokusima koje ce za njih demonstrirati vrijedni članovi tima Znastvene čarolije iz Zagreba koje čini studenti kemije.

Sinjani ce zahvaljujući profesionalnom Astro timu moći promatrati teleskopima, koji će biti postavljeni u gradskom Parku, zvijezdano nebo.

I po prvi put na jednom festivalu znanosti u Hrvatskoj sinjska javnosti imati će priliku poslušati misljenje stručnjaka dviju najjačih organizacija za borbu protiv pseudoznanosti: Center for Inquiry i Skeptics in Pub koji će uz knjigu i pivo sinjskoj mladeži objasniti gdje je problem u tarotu, astrologiji, homeopatiji i sličnim porocima.

Autori: Danica Ramljak, dr. sc., Marija Mađor – Božinović, Mate Jagnjić, B. Sc

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?