Posjet učenika, učitelja i članova Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji gradu Sinju

21.04.2022.
Posjet učenika, učitelja i članova Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji gradu Sinju Monika Vrgoč

Danas, 21. travnja, grad Sinj posjetili su učenici, učitelji i članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV), krovne institucije hrvatske zajednice u Republici Srbiji, koja od osnutka 2002. kontinuirano ostvaruje različite aktivnosti usmjerene ka očuvanju i razvitku hrvatske zajednice.

Posjet gradu Sinju započeo je u Muzeju Sinjske alke, gdje ih je dočekao Miro Bulj, gradonačelnik grada Sinja i saborski zastupnik te zamjenik gradonačelnika Denis Bobeta,. Gradonačelnik se prigodno obratio gostima predvođenima Natašom Stipančević, asistenticom u obrazovanju HNV-a i don Tomislavom Vojnićem te im zaželio dobrodošlicu u viteški grad Sinj istaknuvši važnost ovog susreta i želju za nastavkom dobre suradnje.

Naime, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji pokriva četiri područja: obrazovanje, informiranje, kulturu i službenu uporabu hrvatskog jezika i pisma. Nastava na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji odvija se od 2002., i to kroz cjelovitu nastavu kao i kroz izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i izvannastavne aktivnosti, a sve uz potporu Republike Hrvatske, projektnim sredstvima i donacijama.

Jedna od takvih izvannastavnih aktivnosti je i ova mala maturalna ekskurzija namijenjena učenicima osmih razreda osnovnih škola na hrvatskom jeziku (OŠ Matko Vuković - Subotica, OŠ Matija Gubec – Tavankut) kao i učenika koji pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u mjestima izvan Subotice (OŠ Ivan Goran Kovačić – Sonta, OŠ Aleksa Šanitić – Vajske).

Kako bi dobili bolji uvid u našu iznimnu povijesnu i kulturnu baštinu, učenici i članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) u pratnji Gorana Ugrina, prijatelja HNV-a i Monike Vrgoč, direktorice turističke zajednice grada Sinja, posjetili su Muzeju Sinjske alke kroz čiji ih je postav proveo Tomislav Barhanović, kustos, Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske, Muzej Cetinske krajine kroz čiji ih je postav provela Danijela Banović Petričević, kustosica, te tvrđavu Kamičak.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?