Klapsko pjevanje na UNESCO-ovu Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine

09.01.2013.

Klapsko pjevanje upisano je 5. prosinca 2012. na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održao u Parizu.

Time je Republika Hrvatska na svjetske popise nematerijalne kulturne baštine dodala još jedno nematerijalno kulturno dobro te sada ima 12 dobara upisanih na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i 1 dobro na Popisu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita, čime je po broju upisanih nematerijalnih kulturnih dobara na samom svjetskom vrhu.

Ministarstvo kulture u svojem priopćenju ističe kako uvrštenje ovog kulturnog dobra na Reprezentativni popis svakako znači potvrdu njegove vrijednosti i značaja, ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine, te kako je ujedno i izuzetno priznanje svima koji su ulagali napore i skrbili da se klapsko pjevanje slobodno razvija kao živa i vrijedna nacionalna tradicija. „Bit će to snažan poticaj da ono i nadalje živi, provođenjem i poduzimanjem raznovrsnih mjera popularizacije. No, to znači i preuzimanje obveza, na međunarodnoj i na nacionalnoj razini, da se tako visoko valorizirano kulturno dobro nadalje čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine. Uvrštavanjem na Reprezentativnu listu priznati međunarodni status našeg nematerijalnog kulturnog dobra, otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture i stvaralaštva kao i promoviranja specifičnosti njezinih pojedinih regija i područja, posebno kroz kulturni turizam.“

Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Klapa Sinj

Klapa Sinj utemeljena je 1982.g. od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promovira hrvatsku glazbenu baštinu u Domovini i inozemstvu. Rezultati dugogodišnjega rada i predanosti klapskoj pjesmi mnogostruko su okrunjeni pobjedama na domaćim i međunarodnim festivalima.

Izvor: sinj.hr

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?