Žena u Dalmatinskoj zagori

21.01.2013.

U sinjskoj Gradskoj vijećnici 23. siječnja, 2013. je održana prezentacija projekta 'Žena u Dalmatinskoj zagori'. Organizator projekta je Kulturno umjetničko središte Sinj.

Projekt >Žena u Dalmatinskoj zagori odvijati će se tijekom 2013. godine na području Dalmatinske zagore u suradnji s brojnim ustanovama, udrugama, kulturno umjetničkim društvima. Ideja projekta je da se putem suradnje istraži žena u Dalmatinskoj zagori,od njene uloge u obitelji, položaja i (ne)vidljivosti u zajednici do običaja koje vežemo uz periode njenog života. U istraživačkom radu posebno će se staviti naglasak na slučajeve koji predstavljaju odmak od tradicionalnog poimanja žene u patrijahalnoj sredini (tzv. crne ovce), žene koje su rekle NE negativnim pojavama u tradiciji i koje predstavljaju začetke emancipacije u ovim krajevima.

Projekt obuhvaća  više segmenata. Predstavljanje bogate nematerijalne kulturne baštine kroz izložbe i plesnu umjetnost, terensko istraživanje, snimanje dokumentarnog filma, postavljanje predstave Vaginini monolozi i edukacija u suradnji s osnovnim školama.

Programi:

  • Izložba Gljevske mačkare / predstavljanje udruge Didi s Kamešnice -čuvare tradicije pokladnih običaja u selima podno Kamešnice.
  • Plesna predstava Marije Ščekić i KUD-ova sa područja šireg sinjskog kraja i udruga koje njeguju kulturnu baštinu/spoj suvremenog plesa i tradicijskih običaja
  • Snimanje dokumentarnog filma autora Rina Efendića/ prikaz žene kroz priču o propadanju tvornice Dalmatinka, nekadašnjem simbolu Cetinskog krajai bilježenje običaja vezanih uz ženu Dalmatinske zagore
  • Predstava Vaginini monolozi po tekstu Eve Ensler /suradnja  sa Sinjskim pučkim kazalištem i ženama s područja Dalmatinske zagore
  • Izložba Žena u Dalmatinskoj zagori u Galeriji Sikirica/u suradnji s Muzejom Cetinske krajine prikazati ženu Dalmatinske zagore kroz osobne priče i iskustva.
  • Predavanja na temu Žena u Dalmatinskoj zagori u usmenoj književnosti (Ivana Odža)
  • Predstavljanje radova učenika osnovnih škola na temu žene

Izvor: Kulturno umjetničko središte Sinj

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?