Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela

10.02.2023.
Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela

Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela održali su se diljem Cetinske krajine od 7. siječnja, te ih još možemo vidjeti u općini Otok i gradu Trilju, kroz naredne dvije subote.

Kako bi bili prezentirani u potpunosti, od 2015. u gradu Sinju organizirana je i manifestacija pod nazivom Smotra mačkara cetinskoga kraja. Ona je okupljala brojne skupine s područja gradova Sinja, Trilja i općine Otok koje bi defileom gradskim ulicama stigle do središnjeg Trga Kralja Tomislava i prezentirale običaje pokladnih ophoda mačkara podkamešničkih sela, uz skupine komedije koje bi dodatno obogatile cijeli program, a sve u pratnji gostujućih tradicijskih skupina iz Vrlike, Neorića, Grobnika...

Nažalost ove godine nećemo imati našu Smotru u klasičnom obliku, ali će se brojne skupine okupiti na pokladni utorak u okviru manifestacije „Dani krnjevala“ i tada prodefilirati ulicama grada. Također, već možemo najaviti kako će Smotra u 2024. dobiti i međunarodni predznak.

Valja istaknuti kako će naše zvončarske udruge ove godine ostvariti brojna gostovanja unutar granica Lijepe naše, ali i u susjednim BIH i Italiji. Tako će 11. veljače Bajagićke i Galjske mačkare gostovati u Đakovu na 29. Đakovačkim bušarima, Galjske mačkare 18. veljače u Makarskoj, dok Didi s Kamešnice – Gljev, u sklopu programa i izložbe „Oni dolaze“, u organizaciji Muzeja Cetinske krajine Sinj i Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Sinja, ostvariti će svoje prvo ovogodišnje gostovanje u Tomislavgradu (BIH), a od 25. do 26. veljače gostuju na 1. Europskom Zoomorfnom festivalu u gradu Isernia (European Carnival of Zoomorphic Masks), pokrajina Molise u Italiji.

Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela, s područja gradova Sinja i Trilja, te općine Otok, imaju dugu tradiciju održavanja, i najbolji su pronositelji i čuvari pokladnih običaja u tim krajevima. U selima Gljev, Han, Obrovac Sinjski, Bajagić i Gala ophodi mačkara su jedinstven i izvoran način prikazivanja drevnih običaja protkanih zvukom mačkarskih zvona i drugih popratnih rituala.

Invazijom bučnih, šarenih, prkosnih ovnova, poznatijih kao Didi, počinje dan pokladnog ophoda u Gljevu, selu u Dalmatinskoj zagori, nedaleko granice s Bosnom. Ovu dugu tradiciju pokladnih običaja za koju vežemo očuvanje lokalnog identiteta, njeguju brojne udruge.

Pokladna povorka poredana je po strogim pravilima zasnovanim na tradiciji. Prva ide skupina bilih mačkara, barje i svatova, zatim komedija i na kraju s određnim razmakom crne mačkare. Svatovi, koji simboliziraju proljeće, predvođeni su nekada prvim didom, a u današnje vrijeme barjom (barjaktarom). Muškobanjasta, trudna nevjesta, u pratnji divera traži mladoženju, što je i glavna zadaća ophoda. Tu su još jenge (udane žene), jengije (cure) i ostali svadbeni likovi obučeni u svečanu odjeću (narodnu nošnju). Turčin zapovijeda mačkarama, pazeći da se ne miješaju bili i crni svatovi, koji ne smiju biti u isto vrijeme na istom mjestu. Likove Turčina i bule vežemo uz dugu prisutnost Turaka na ovim prostorima.

Iza svatova idu komedije, mačkarska grupa koja kritizira aktualne društvene i političke teme. Crne svatove predvode baba i did, koji vezani uz kult plodnosti simuliraju spolni čin i na taj način prizivaju bolji godišnji urod. Tu su i žalovice, udovice koje nariču šaljive slogane. Najatraktivniji dio povorke čine didi. Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona. Obučeni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama. Utjelovljuju obrednu borbu dobrih duhova sa zimom, koju tjeraju bukom i skakanjem.

Unatoč razvoju civilizacije, muškarci su još uvijek isključivi nosioci ovog pokladnog običaja, kojemu su glavne karateristike prerušavanje u životinjske likove (ovnove) i travesticija (simulacija promijene spola). Slični pokladni običaji njeguju se i u drugim selima podno Kamešnice, koji su kao Godišnji pokladni ophod mačkara podkamešničkih sela na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ovom prigodom predstavljamo i novi video o našim pokladnim ophodima mačkara podkamešničkih sela u režiji Ante Gugića u izvedbi članovi udruge "Didi s Kamešnice" s Gljeva.. https://youtu.be/iYZBW6e2ga4

Video sadržaj

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?