Advent u Sinju 2023.

28.11.2023.
Advent u Sinju 2023. Tino Vinković

Najčarobnije je vrijeme godine, prve zrake prosinačke svjetlosti miluju ulice alkarskoga grada i u hladnom zimskom zraku osjeća se miris nadolazećih blagdana. Očaravajuće Došašće obavija grad poput toplog zagrljaja, stvarajući uzbudljivu atmosferu i pobuđujući radost u srcima svih građana.

Ulice Sinja postaju pozornica koja se puni ugođajem nadolazećih blagdana. Svakodnevni život obogaćen je pričama ispričanim božićnim ukrasima koji krase prozore i trgove na kojima se okupljaju svi kako bi zajedno dijelili radost, ljubav i toplinu.

Svjetlosti adventskih svijeća plešu na licima ljudi, osvjetljavajući put prema radosti blagdana. Svaku subotu uoči adventske nedjelje bit će blagoslov i paljenje adventske svijeće: prva adventska svijeća simbol je vjere i nade, druga simbol ljubavi, treća simbol radosti i četvrta adventska svijeća simbol je mira.

Trgovi i ulice bit će ispunjeni mirisima kuhanog vina, fritula, uštipaka, čaja, stvarajući neodoljivu atmosferu koja mami osmijehe.

Na sam Badnjak, tradicionalno nemrs, svi su pozvani na besplatnu pečenu ribu, vino i pivo lokalnih proizvođača i zamamni kruh ispod peke te na slatke kroštule i suhe smokve.

Advent u Sinju 2023.

Došašće u Sinju nije samo priprema za božićne darove, već i vrijeme kada se zajednica zbližava, kada se srca otvaraju i kada se posebna pažnja posvećuje onima kojima je potrebna podrška. Solidarnost postaje temeljna vrijednost, a došašće podsjeća sve da je darivanje i dijeljenje ljubavi ono što čini blagdane posebnima.

Za vrhunsku zabavu pobrinut će se brojni izvođači poput Ljute kuće, M.O.R.T.a, sestre Husar, Miroslava Škore, a osobito se veselimo tradicionalnom uprizorenju Badnje večeri s članovima KUD-ova Cetina i Udruge za očuvanje baštine Cetinske krajine te Živim jaslicama u organizaciji udruge Naše Brnaze, te brojnim prigodnim tradicionalnim koncertima, predstavama, Dječjem tjednu.

Mise u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske pripravit će nas za sveti trenutak rođenja Sina Božjega.

Dok se grad odijeva u blještavilo svjetala i ukrašava božićnim drvcem, djeca s nestrpljenjem iščekuju svoj trenutak: uzbudljivi dječji doček Nove godine za kojeg će se pobrinuti udruga Sinjski ferali, a odrasle će pak Sinjane i njihove goste u novu 2024. uvesti hrvatske legende rock scene, Opća opasnost i Buđenje.

U ovom došašću, Sinj postaje čarobno mjesto gdje se tradicija spaja s modernim, gdje svjetlost adventa obasjava put prema nadolazećem Božiću, donoseći toplinu, radost i ljubav svima koji ga dožive.

Fotogalerija

Autor: Roko Pavlinušić

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?