Suncokret ruralnog turizma 2023

01.12.2023.
Suncokret ruralnog turizma 2023

U četvrtak 30. studenog u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije održana je svečana dodjela nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award", koju je osmislila gospođa Dijana Katica, stručnjakinja za ruralni turizam.

Suncokret ruralnog turizma projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

Na svečanosti dodjele bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te brojni drugi uzvanici: Osječko-baranjski župan Mato Lukić; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Domagoj Mikulić, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu. Zastupnici u Hrvatskom Saboru: Nataša Tramišak, Magdalena Komes, Stipan Šašlin, Goran Ivanović i Marin Mandarić te Njezina Ekselencija Elma Kovačević-Bajtal, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj te Njezina Ekselencija Wirta-i Suwartini, veleposlanica Indonezije u Republici Hrvatskoj. Župani, dožupani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Turističkih zajednica, predstavnici bosansko-hercegovačkih županija te drugi gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

O dobitnicima je odlučio Ocjenjivački sud kojim je predsjedala Slavija Jačan Obratov, a članovi su bili: Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Spomenka Saraga, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić i Dejan Tubić.

Dobitnici s područja Splitsko-dalmatinske županije su sljedeći: Brončanu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojio je Povijesno scenski spektakl Opsada Sinja 1715. Brončanu povelju u kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka osvojio je OPG Ivanović. Posebno priznanje za razvoj ruralnog turizma u kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva osvojio je OPG Budiša. Posebno priznanje za očuvanje prirodnog i kulturnog krajolika u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojio je Biblijski vrt i Križni put u svetištu Gospe Stomorije. Posebno priznanje za kreiranje kulturne i turističke rute u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojila je Turistička zajednica Grada Supetra s projektom Dan s Rendićem.

Brončani suncokret u kategoriji ruralni turistički projekti Turistička zajednica grada Sinja dobila je za Povijesno scenski spektakl - predstava: Opsada Sinja 1715. , a nagradu smo posvetili našim preminulim suradnicima prof. Velimiru Borkoviću i Radi Perkoviću, koji su bili jedni od pokretača ovog projekta i bez čijeg znanja, predanosti i ljubavi prema lokalnoj baštini, jeziku i kulturi ni Opsada Sinja 1715. ne bi bila u ovom obliku. Čestitamo svim našim suradnicima na predstavi u izvedbi i pripremi te svim nagrađenim i organizatorima na izvrsnoj manifestaciji.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?