Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatsku

11.12.2023.
Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatsku Monika Vrgoč

Dana, 9. prosinca, u Hrvatsku je stiglo Betlehemsko svjetlo mira, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske. Na ceremoniji koja je počela u 11.30 sati ispred zagrebačke katedrale, hrvatski izviđači su uručili Betlehemsko svjetlo mons. Josipu Kuhtiću, rektoru Zagrebačke katedrale.

Naime, na Božićnu večer, sada već davne 1986. godine, u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica u znak zahvale darovateljima umjesto uobičajenih poklona odlučila podariti svjetiljke. Tako se razvila divna ideja, prihvaćena kasnije u mnogim Europskim zemljama – ideja Betlehemskog svjetla mira.

Izviđači-skauti Austrije, koji su 1988. godine prvi puta donijeli Betlehemsko svjetlo iz špilje Isusova rođenja u Betlehemu, su donošenje Svjetla pretvorili u tradicionalnu programsku aktivnost. Ideja i realizacija prihvaćena je u skautskim organizacijama mnogih europskih zemalja kao ideja Betlehemskog svjetla mira.

Program je prerastao u veliku međunarodnu skautsku aktivnost. Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća tijekom velike svečanosti u Betlehemu, na mjestu Kristova rođenja. Svjetlo je ove godine u špilji Isusova rođenja upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh.

Svjetlo je nakon toga preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Beč. Ovogodišnje “dijete svjetla mira” Michael Putz preuzeo je svjetlo u bečkoj zračnoj luci Schwechat.

Austrijski skauti Svjetlo su donijeli u Linz gdje se održala ovogodišnja ekumenska svečanost podjele Svjetla. Betlehemsko svjetlo mira u Split je stiglo 10. prosinca u 17 i 30 sati u katedralu sv. Duje, gdje su Svjetlost preuzeli brojni vjernici među kojim su bili i naši članovi Udruga Sinjski ferali te su Betlehemsko svjetlo mira donijeli u Svetište Gospa Sinjska kojeg su preuzeli fra Antonijo Mravak i fra Toni Šimunović Erpušina, te će biti dostupno svim vjernicima sljedeću nedjelju 17. prosinca na Svetoj misi u 9 sati u crkvi Čudotvorne Gospa Sinjska.

Fotogalerija

Autorica: Monika Vrgoč

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?