Veličanstvena prva smotra mačkara Cetinskog kraja

16.02.2015.
Veličanstvena prva smotra mačkara Cetinskog kraja

Zadnja subota ovog pokladnog razdoblja Sinju je donijela središnju svečanost pokladnih običaja Dalmatinske zagore. Naime, više od tisuću mačkara iz 14 naselja danas je upriličilo prvu smotru mačkara Cetinskog kraja.

Grupe mačkara iz Sinja, Brnaza (Vučkovići), Vrlike, Karakašice, Otoka, Glavica, Gljeva, Graba, Bajagića, Gale, Krušvara, Obrovca, te mačkare iz susjednog Neorića i Sutine okupilo se kod sinjskog gradskog stadiona odakle su, u pratnji velikog broja Sinjana i Cetinjana, krenuli do sinjske Pijace gdje je održana središnja svečanost.

Na središnjem sinjskom trgu svaka mačkarska grupa imala je svoje zanimljivosti i predstavljanje pokladnih običaja. Najatraktivniji dio povorke bili su ‘didi’, njih oko 400 koji su na glavama nosili ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona te su bili obučeni u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama. Svojim nastupom, zvonjavom i igrom didi su utjelovili obrednu borbu dobrih duhova sa zimom, koju prema legendi didi tjeraju bukom i skakanjem. Njihov nastup izazvao je najveću pozornost okupljenih, među kojima su mnogi, a posebno najmlađi, po prvi puta vidjeli ovu nesvakidašnju atrakciju.

Uz ‘dide’ u smotri mačkara bili su i ostali zanimljivi dijelovi velike pokladne kolone – babe, baliničad, turčini i ostali umačkarani likovi. Svatko je na svoj način dočarao dugu tradiciju održavanja pokladnih običaja u svojim mjestima.

Ovakve manifestacije prate i brojne ‘komendije’, koje se uglavnom vezuju za aktualna politička, društvena, sportska i ostala zbivanja. Takvih trenutaka ni danas nije nedostajalo. Tako su Karakašičani pokopavali Sadru, Gljevljani uspostavili brodsku liniju Sinj-Gljev, Neorićani i Sutinjani mjerili čiji je viši okićeni jablan, a Galjani su orali starim plugom. Na kraju programa Otočani su izveli nekoliko komendija koje su oduševile nazočne posjetitelje na prepunoj Pijaci. Tako se danas moglo vidjeti nastupe M.P Thompsona, Jelene Rozge, Nives Celzijus, Severine, Modnog Mačka, Ćubija i ostalih poznatih lica iz hrvatskog showbiznisa.

Mačkare su na ovaj način svojim živopisnim nošnjama i pod neobičnim zanimljivim maskama i ove godine donijele puku obilje smijeha, razbibrige i radosti. Dio povorke pojavio se u narodnim niošnjama te pjevao reru, ojkalicu i druge pučke napjeve. Tradicionalno na čelu svake skupine bili su barjaktari s hrvatskim barjakom. Inače, godišnji pokladni ophodi mačkara posebno podkamešničkih sela nalaze se na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Cijeli ritual pohoda odvijao se pod taktovima Gradske glazbe Sinj i uz nastup Sinjskih mažoretkinja.

Nakon mačkarske svečanosti na Pijaci, sinjska fešta i druženje sudionika pokladne povorke uz zabavni program i grupu Barbarossa nastavljen je u bivšoj vojarni Ivaniša Nelipića.

Organizatori ove velike sinjske fešte i prve smotre mačkara s Cetinskog područja bili su Grad Sinj i Turistička zajednica grada Sinja, a sve nazočne na Pijaci i sudionike povorke u ime organizatora pozdravio je dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin.

Izvor: ferata.hr

Photo: Branko Čović

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?