Edukativna radionica pridonosi razvoju ruralnog turizma

22.04.2015.
Edukativna radionica pridonosi razvoju ruralnog turizma

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo turizma, u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom zajednicom grada Sinja, organizirali su u Hrvacama u utorak, 21. travnja 2015., edukativnu radionicu o ruralnom turizmu. Dio je to aktivnosti koje se provode u četiri primorske hrvatske županije, kroz Program ”Razvoj ruralnog turizma u dalmatinskom zaleđu”, kojeg je osmislilo MVEP.

Nakon uvodnog dijela radionice, održana su i tri modula: Uređenje prostora i objekta za pružanje turističkih usluga, Mogućnosti sufinanciranja turističkih projekata na ruralnom prostoru iz EU fondova te Razrada turističke ponude na poljoprivrednom gospodarstvu.

Radionici se odazvalo pedesetak zainteresiranih kojima je ovom prilikom predstavljen i priručnik koji pruža pomoć pomoć OPG-ovima kako bi svoja gospodarstva lakše i jednostavnije stavili u službu ruralnoga razvoja te sadrži praktične savjete kako od jedne ideje doći do konačnog proizvoda uz korištenje fondova.

Naši ruralni prostori imaju veliki potencijal, ali nisu dovoljno iskorišteni te je cilj Programa osigurati preduvjete za održivi razvoj i demografski oporavak Jadranskog zaleđa kroz poticanje razvoja ruralnog turizma i povezane infrastrukture – kazao je ovom prigodom pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić.

U svom uvodnom izlaganju Vesna Rajković iz Ministarstva turizma istaknula je da im je u interesu odvojiti se malo od sunca i mora, provući turizam kroz cijelu godinu, prebaciti se na kontinent i u naše prekrasno zaleđe te imati turiste tijekom cijele godine.

Okupljenima se obratio i jedan od pionira ovakvih projekata, Miro Markulin, vlasnik Obiteljskog izletišta Panj u kojem je održana radionica te otkrio kako je sve počelo. Primjere dobre prakse prezentirao je predstavnik udruge ''Ruralis'' Stipe Efendić, te predstavnik Orlovače holdinga - zadruge branitelja g. Čavka.

Predstavnici ministarstava obišli su i nekoliko turističkih lokacija: budući agro-prezentacijski centar HRV i obiteljsko izletište Podastrana u Hrvacama te Obiteljsko izletište Mustang u Glavicama.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?