Foto-izložba Sinjske alke u EU parlamentu

06.05.2015.
Foto-izložba Sinjske alke u EU parlamentu

U Europskom parlamentu jučer je svečano otvorena foto-izložba Sinjske alke, u prigodi obilježavanja 300. obljetnice velike pobjede Sinjana nad Turcima i 300. Alke.

Podsjećamo, predstavnici Viteškog alkarskog društva od jučer se nalaze u Bruxellesu, gdje im je domaćin europarlamentarac Andrej Plenković. Tijekom jutarnjih sati upriličen je posjet Parlamentariumu, zajedničko fotografiranje ispred zastava svih zemalja članica Europske unije, predavanje o EU parlamentu i susret sa eurozastupnicima iz Hrvatske. Potom je u 13 sati uslijedilo svečano otvaranje foto-izložbe Sinjske alke. Prema riječima tajnika VAD-a dr. Ivana Nasića, izložbu je svečano otvorio potpredsjednik EU parlamenta Antonio Tajani.

‘Bilo je nazočno dosta europarlamentaraca. Od hrvatskih je bila gđa Šuica, gđa Petir, gđa Ivana Maletić, gospodin Radoš, gospodin Picula. Bili su i veleposlanici Škrabalo i Nobilo te direktor Turističke zajednice Hrvatske. Također je bilo i dosta europarlamentaraca iz drugih država – Rumunjske, Bugarske, Litve, Njemačke… Mi smo izložili 14 fotografija s Alke, a paralelno su se na zidovima vrtile video-projekcije s filmovima Alke i naše Turističke zajednice. Dekor, odnosno kulisu samoj bini činili su alkari i alkarski momci odjeveni u svoje nošnje, tako da je to na sve okupljene djelovalo doista impresivno’, kazao je tajnik Viteškog alkarskog društva dr. Ivan Nasić.

Prilikom otvaranja foto-izložbe Sinjske alke, nazočnima su se prigodnim riječima obratili župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac. Ceremoniju je svojim nastupom uveličala klapa Sinj koja je između ostalog izvela i hrvatsku himnu ‘Lijepa naša’. Nakon otvaranja, upriličen je domjenak na kojem su uzvanici uživali u gastro-delicijama Cetinskog kraja.

Izvor: Ferata

Photo: Anđela Tadić

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?