7. Sinjski Sajam Sela

21.07.2016.
7. Sinjski Sajam Sela

Proslavivši svečano prošlogodišnju tristotu obljetnicu slavne pobjede nad Osmanlijama i viteške Sinjske alke, Sinj ponovno, kao uvijek, s veseljem iščekuje svoje goste. Usmjeren ka budućnosti i urbanom i gospodarskom razvoju, a s čvrstim uporištem u neizmjerno vrijednoj baštini predaka, alkarski grad je i ove godine domaćin uspješnoj i vrlo posjećenoj manifestaciji Sinjski sajam sela.

Hrvatska jest puna života kristalnog mora i rajskih oaza, bistrih pitkih voda i čistoga zraka, ali Hrvatska je i plodna riječna dolina i škrti komad zemlje otet kamenu, gdje je svaki zalogaj najslađi, gdje žuljevite ruke pripovijedaju priču bremenitog života na selu. To osobito dolazi do izražaja u Cetinskoj krajini u kojoj su vješto i unikatno obrtništvo i izvorni proizvodi oduvijek bili na glasu.

Mala i srednja poljoprivredna gospodarstva s ruralnog prostora Sinja i okolice dobivaju priliku predstaviti svoje tradicijske domaće proizvode koji danas teško dolaze do potrošača. Posjetitelji mogu degustirati i kupiti razne prehrambene proizvode visoke kvalitete: domaće sireve, med i ostale pčelinje proizvode, domaće suhomesnate proizvode, vina, rakije, likere, ulja i mnoge druge ekoproizvode. Predstavljaju se i različite vrste tradicijskih suvenira, ručnog veza, uporabnih i ukrasnih predmeta te nakita od prirodnih materijala.

Vrijednost izložaka rezultat je napornog rada kako bi konačni proizvod bio nenadmašne kvalitete, ali i u skladu sa starinskom tradicijom koja se u obiteljima prenosi naraštajima. Tako se brojni zanati i njihove meštarske tajne čuvaju od najgore sudbine, zaborava. Zato, Sinjski sajam sela ne prikazuje ostatke prošlih vremena – postaje i ostaje čuvar obiteljskog blaga i identiteta.

Autohtonost proizvoda i običaja hrvatskog sela dodatak su nizu neprocjenjivih dragocjenosti kojima naša zemlja pridonosi svjetskom kulturnom nasljeđu i koji još sjajnije ističu Hrvatsku na kulturnoj i turističkoj karti Europe i svijeta.

Program SAS 2016. (4. – 6. kolovoza)

4. kolovoza

 • 18:00 – Sinjske mažoretkinje - nastup
 • 18:20 – 19:00 – Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja – nastup
 • 19:00 – 20:30 – Ljuta kuća – zabavni program
 • okrepa za posjetitelje – uštipci, sir

5. kolovoza

 • službeno otvorenje uz prigodni vođeni program
 • 19:00 - Puhački sastav Nedelišće
 • 20:00 -Udruženje obrtnika Sinj – obrtnička revija – narodna nošnja, modna revija, revija frizura, kozmetičko šminkanje, cvjetni buketi
 • 21:30 - koncert (u organizaciji grada Sinja) – Ružin trn, Uzbuna, Iva Ajduković
 • okrepa za posjetitelje – uštipci, sir

6. kolovoza

 • izložbeni dio (istodobno uz tradicionalnu Večer viteštva i folklora)
 • oko 20:00 - zatvaranje i podjela zahvalnica

Photo: Branko Čović

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?