Predstava Opsada Sinja 1715.

11.08.2016.
Predstava Opsada Sinja 1715.

U organizaciji Turističke zajednice grada Sinja 11. kolovoza (četvrtak) u 20 sati i 30 minuta na Pijaci i ove godine će se održati uprizorenje slavne i mnogostruko opjevane i umjetnički ovjekovječene bitke pod Sinjem iz 1715. godine, kao i događaja koji su joj netom prethodili.

Radnja predstave Opsada Sinja 1715. odvija se u dva čina. Prvi čin počinje na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije u dramatičnom i silovitom naletu osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke od Milosti, najvećom dragocjenošću koji su donijeli u bijegu iz Rame.

Ovogodišnja novost je uprizorenje drugog čina predstave na nedavno obnovljenoj tvrđavici Kamičak, gdje Vijeće obrane, unatoč gotovo bezizlaznoj situaciji, ni ne pomišlja na predaju te odlučuje braniti svoj grad od brojnijeg, nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prema predaji, upravo uz Gospinu pomoć, Osmanlije su poražene, a Sinj oslobođen prijetnje neprijateljskog jarma.

Zahvalni Sinjani i branitelji skovahu zlatnu krunu kojom je 1716. splitski nadbiskup Stjepan Cupilli okrunio najdražu Sliku. Učiniše i zavjet: Na dan Marijina Uznesenja sa svetom Slikom ulicama grada Sinja hoditi, vitešku igru Alku trkati i slavlje slaviti. U čast te značajne tristogodišnjice, bit će prikazan i svečani prizor krunjenja uz molitvu pomirenja.

Autor dramskog predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković, a redatelj Rade Perković. U predstavi sudjeluju članovi Sinjskog pučkog kazališta, Udruga reraša i guslara iz Otoka, konjanici Viteškog alkarskog društva, konji Alkarske ergele, a za kočiju se brinu gosp. Davor Ivković i gosp. Ivica Kurobasa.

Opsada Sinja 1715. jedinstven je scenski spektakl i svojevrsni vremeplov – pod okriljem sinjske kolovoške noći cijeli grad je pozornica stvarnih događaja i svojom izvornošću gledatelja u trenu prenese – 300 godina u prošlost!

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?