Mačkare 2020. - Program

07.02.2020.
Vrijeme za čitanje: 2 - 3 min.
Mačkare 2020. - Program

Preuzimanjem ključeva grada od gradonačelnice Kristine Križanac Krnjevalska udruga grada Sinja, uz nazočnost desetak maškaranih članova Udruge, najavila je svoju kratku, ali upečatljivu vladavinu alkarskim gradom. Sinjane i njihove goste u sklopu bogatoga programa sve do 25. veljače očekuje mnogo zabave, veselja i smijeha.

Tako će se 8. veljače održati tradicionalna Tripicijada, natjecanje u pripremanju tripica. Kao i uvijek kad je spiza u pitanju, nema kompromisa – konkurencija je nemilosrdna, a o pobjedniku i najukusnijim tripicama odlučuju tek nijanse, i dakako, male tajne koje se ne otkrivaju ni pod koju cijenu.

Subotnje jutro 15. veljače rezervirano je za dječji maskenbal. Šarena i vesela povorka malenih superjunaka, princeza i prinčeva, likova iz bajki i crtića uvijek prati razigrana cika i smijeh. Bučna vedrina dječje gomilice zajamčeno ispunjava radošću i optimizmom.

Kasnije istoga dana, od 14 sati sa sinjskoga Hipodroma kreće drukčija vrsta maškarane povorke – smotra mačkara cetinskoga kraja. Ove godine okupljaju se već šesti put poneseni uspjehom i posjećenošću dosadašnjih smotri.

Površnom promatraču naizgled kaotična skupina šarolikih maškara, a zapravo čvrsta struktura tradicije uigrane stoljećima po pažljivo i strogo utvrđenim pravilima nepodložnim bilo kakvim promjenama u kojoj sudjeluju isključivo muškarci. Najbolji pronositelji i čuvari pokladnih običaja u našim krajevima već nakon blagdana Sveta tri kralja upućuju se na ophode selima i zaseocima. Koliko su dragocjeni, svjedoči i činjenica da se nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Svoj doprinos daju mačkare iz sela Gljev, Han, Obrovac Sinjski, Bajagić, u općini Otok svaki zaselak ima svoju mačkarsku skupinu (Jelašce, Priblaće, Živinice, Gala, Ruda, Udovičići, a povremeno idu i skupine Glavičica-Priblaće, Strana s mačkarama iz Ovrlje i Korita), dok se u gradu Trilju mačkarski ophodi odvijaju po selima Grab, Jabuka, Košute, Vedrine, Vrpolje, Čačvina i Velić.

Impozantni Didi s Kamešnice najatraktivniji i najupečatljiviji su dio povorke. Obučeni u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama, na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona. Glasnom zvonjavom zvona svrću uroke sa stoke, a bukom i skakanjem simboliziraju borbu dobrih duhova sa zimom koju na taj način tjeraju.

Smotri mačkara cetinskoga kraja ove godine će se pridružiti i Grobnički dondolaši, stara karnevalska skupina iz Grobinšćine (okolica Rijeke). Dondolaši na glavi nose krabuju, u ruci žuntu, a na leđima zvono (dondolo). Prilikom ispaše u gorskim krajevima, vlastelini su unajmljivali dondolaše da čuvaju stada od vukova i ostalih šumskih grabežljivaca. Formirajući krug suprotan od smjera kazaljke na satu simboliziraju povratak u stara vremena.

Pored tradicijskih mačkara koje obrednim ritualima čuvaju dragocjenu tradiciju hrvatskoga naroda, u smotri sudjeluju i brojne skupine koje svojim komičnim, duhovitim scenskim nastupom upotpunjuju i obogaćuju cjelokupnu povorku.

Ovogodišnju smotru ovjekovječit će i gospodin Šime Strikoman svojom čuvenom milenijskom fotografijom.

21. veljače, u spomen na prerani odlazak dragog i omiljenog sugrađanina Vlatka Rogulja – Vlaje održat će se večer sjećanja.

22. i 23. veljače sinjske mačkare predstavit će se na Riječkom karnevalu, a svoju vladavinu Sinjem će okruniti 25. veljače na pokladni utorak, kada će se održati tradicionalna krnjevalska povorka, spaljivanje krnje optuženoga za sve nedaće i nepravde koje su nas snašle te večernji maskenbal u hotelu Alkar.

Mačkare 2020. - Program

Mačkare 2020. - Program

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?