Dani Alke i Gospe Sinjske 2020.

20.07.2020.
Vrijeme za čitanje: 2 - 3 min.

Dani Alke i Gospe Sinjske

Dane Alke i Gospe Sinjske, krovnu manifestaciju koja u ljetnim mjesecima okuplja mnoštvo šarolikih i privlačnih događanja, uvijek rado iščekuju i Sinjani i njihovi dobrodošli gosti. Ove godine zbog stanja prouzrokovanog epidemijom COVID-19 program će biti manje opsežan od uobičajenog i prilagođen epidemiološkoj situaciji.

Unatoč tome, organizatori su se pobrinuli za raznovrsan program, pa svatko može lako pronaći nešto po vlastitom ukusu.

Naime, u programu su zastupljeni koncerti suvremene i klasične glazbe, izložbe, predstavljanja knjiga, rock i metal festival, kreativne radionice, sportski turniri i na koncu same alkarske svečanosti te crkvena slavlja. Sjajno osmišljena događanja u kombinaciji s neponovljivim sinjskim ambijentima jamstvo su nezaboravnih ljetnih noći u gradu pod Kamičkom.

Dani Alke i Gospe Sinjske započinju 18. srpnja na Trgu kralja Tomislava - Pijaci, službenim otvaranjem uz nastup naših mažoretkinja i Gradske glazbe Sinj. Nakon otvaranja uslijediti će predstava Diva Grabovčeva, u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta u Gradskom kinu. Ljetna glazbena škola održava se od 6. do 18. srpnja. Okuplja veliki broj mladih glazbenika svih uzrasta koji imaju dragocjenu priliku surađivati s poznatim profesorima kroz raznovrsnost stručnog pristupa i edukativnih metoda.

Ove godine tvrđava Kamičak biti će posebno mjesto druženja. Tu će nastupiti 23. srpnja ZZ Quartet, a 06. kolovoza 12. tradicionalni festival marijansko-duhovne klapske pjesme Klape Gospi Sinjskoj.

Glazbene večeri na utvrdi Kamičak izniman su glazbeni događaj koji u organizaciji TZ grada Sinja dugi niz godina udahnjuje novu živost ovoj tvrđavi koja bdije nad alkarskim gradom. Dana, 22. kolovoza u 20:30 sati drevnim zidinama rasut će se note fantastične jazz i klasične glazbe.

TZ grada Sinja sa suradnicima i ove godine priprema povijesno scenski spektakl Opsada Sinja 1715. (12. kolovoza). Neizostavni dio sinjske i hrvatske prošlosti, bitka s Osmanlijama koja je iznjedrila vitešku Alku i slavljenje Čudotvorne Gospe Sinjske, odigrava se u punom sjaju pred očima gledatelja. Prasak kubure, topot konjskih kopita, vapaj ucviljenog stanovništva – efektan podsjetnik na događanja otprije 305 godina!

Još dalje u prošlost vraća nas utakmica Delmata i Rimljana (26. srpnja). U organizaciji udruge Gaj Laberije ljuti neprijatelji sučeljavaju se na nogometnom terenu pod budnim okom cara Dioklecijana i carice Priske. Rezultat je manje važan – jedina nagrada je slava (i spoznaja da se prvi nogomet doista igrao u Cetinskoj krajini).

Na sinjskom sportskom aerodromu Piketu održava se Padobranski kup 2020. (25.&26.srpnja)). Atraktivne adrenalinske akrobacije uvijek privuku mnogo posjetitelja.

Na Sinjskom sajmu sela (7. i 8. kolovoza) predstavljaju se brojni izlagači koji prezentiraju i nude ukrase, rukotvorine, gurmanske delicije i proizvode našega sela i otoka. U sklopu sajma organizirane su i degustacije lokalnih proizvoda i jela. Posjetitelji će, pored izložbenoga i enogastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz nastupe brojnih udruga i kulturno-umjetničkih društava. Izvodit će se tradicijska kola, kao i klapsko pjevanje i rera, a nastupiti će i izvođači zabavne glazbe.

Svakako posjetite i alkarsko trkalište gdje su sredinom srpnja počele pripreme alkara kopljanika za nadolazeća nadmetanja. Zanimljivo iskustvo prova daje novu perspektivu alkarskih natjecanja u opuštenijoj atmosferi.

Kruna događanja ove velike manifestacije svakako su Alkarske svečanosti (Bara 07.08., Čoja 08.08., Alka 09.08.) i Svetkovina Velike Gospe, nebeske zaštitnice našega Grada, kada ujedno slavimo i Dan Grada Sinja.

Pozivamo vas da zavirite u program Dana Alke i Gospe Sinjske 2020., pronađete nešto za sebe i pridružite nam se u sinjskom ljetnom šušuru poštujući preporuke Stožera Civilne zašite!

Dani Alke i Gospe Sinjske

Dani Alke i Gospe Sinjske

Dani Alke i Gospe Sinjske

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?