11. Sinjski sajam sela od sutra otvoren za posjetitelje

05.08.2021.

11. Sinjski sajam sela

6. i 7. kolovoza 2021.

Ulaz za sve posjetitelje sajma je besplatan!


Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemijskih okolnosti, ove godine u našemu Gradu od 6. do 7. kolovoza u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i Splitsko dalmatinske županije te u suradnji s Udrugom Ljepota tradicije, na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se 11. Sinjski sajam sela.

Više od 30 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja predstavit će i ponuditi najrazličitije proizvode – od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka. Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma održat će se njihovo predstavljanje. Posjetitelji će tako imati priliku upoznati tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, a demonstrirat će je Ljilja Vojković.

Posjetitelji će se i sami okušati u izradi i tako imati dragocjenu priliku približiti se i povezati s običajima našega kraja kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine poput gradnje suhozida s Udrugom Dragodid, vještine kovačkog zanata Josipa Evačića, kovača koji nam dolazi iz Koprivnice, a tu je i radionica obrade vune koju će prezentirati članovi KUD Cetina. Na sajmu će biti upriličene i izložbe učeničkih radova Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“ i polaznika ovogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“ te projekcija filma i izložba naših putopisaca i fotografa Anđele i Davora Rostuhara pod nazivom "Ljubav oko svijeta".

U sklopu sajma bit će organizirane brojne degustacije lokalnih proizvoda i jela (uštipci, mladi sir), a u goste nam dolaze dragi prijatelji iz Vrbanje, koji će za nas i naše goste pripremiti specijalitete svoga kraja. Posjetitelji će, pored izložbenoga i enogastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz koncerte glazbenih sastava: Kopito, Ljuta kuća, Guiliano i Diktatori; Sinjskih mažoretkinja, brojnih klapa, udruga i kulturno-umjetničkih društava, primjerice: KUD Cetina, KUD Vrilo, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Dicmo, KUD Glavice, KUD Dusina, URIG iz Otoka, KUD PLETER, Goran Mikas, klapa Cetinjanke iz Hrvaca i Vokalnog sastava Rusula.

Organizacijom Sinjskog sajma sela, Turistička zajednica grada Sinja omogućuje zainteresiranim građanima i posjetiteljima grada Sinja degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer ih većina nije dostupna u trgovinama. Istovremeno, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima s ruralnoga prostora grada Sinja i okolice te ostalih dijelova Hrvatske pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda. Poučeni dosadašnjim iskustvom izuzetne posjećenosti, ove godine očekujemo i veći broj izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a minimalno 20% lokalnih proizvođača. Stoga, kao organizatoru, obveza nam je osigurati veći prostor i veći broj stolova za izlagače, čemu ćemo svakako s užitkom udovoljiti kako bi naš Sajam bio, kao i dosad, vrhunske kvalitete i ispunio očekivanja svih sudionika.

Ovogodišnji, 11. sinjski sajam sela, održavati će se sukladno svim važećim epidemiološkim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite i NZJZ.

Ulaz za sve posjetitelje sajma je besplatan!

Veselimo se Vašem dolasku!

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?