Pokladni običaji podkamešničkih sela – Didi s Kamešnice

03.02.2022.
Pokladni običaji podkamešničkih sela – Didi s Kamešnice Željko Zrnčić

Uobičajena Smotra mačkara cetinskog kraja, koja se održava u organizaciji Grada Sinja, Krnjevalske udruge grada Sinja, mačkarskih skupina iz cijele Cetinske krajine te Turističke zajednice grada Sinja i ove godine izostaje zbog nemogućnosti organiziranja iste uslijed pandemije koronavirusom. Iako je nećemo moći pratiti objedinjenu na jednome mjestu, mačkarske skupine će diljem Cetinske krajine održavati i tako sačuvati pokladne običaje koji se održavaju sve do pokladnog utorka. Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela imaju dugu tradiciju održavanja te su najbolji pronositelji i čuvari tradicionalnih pokladnih običaja u cetinskome kraju.

Godišnji pokladni ophodi mačkara podkamešničkih sela nalaze se na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Smotrom se nastojala popularizirati upravo ta bogata tradicija pokladnih običaja koja je jedinstvena u Europi. Tradiciju Dida sačuvali su te je svake godine u veljači uprizoruju skupine mačkara u cetinskim naseljima.

Pored tradicijskih mačkara u smotri bi sudjelovale i brojne skupine koje svojim komičnim, duhovitim scenskim nastupom upotpunjuju i obogaćuju cijelukupnu povorku.

Pokladna povorka Dida poredana je po strogim pravilima zasnovanim na tradiciji. Zanimljivi su zbog strogih pravila ponašanja, demonstraciji snage i izdržljivosti te čuvanja zavičajnih tradicija. Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona. Odjeveni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama.

Pokladni običaji slični ovima postoje i u drugim dijelovima Hrvatske i Europe, te utjelovljuju obrednu borbu dobrih duhova sa zimom koju tjeraju bukom i skakanjem.

Ove godine skupine mačkara iz cetinskoga kraja biti će organizirane u njihovim naseljima, a mi ih pratimo u ovom virtualnom obliku. Pripremili smo za Vas brojne prigodne nagrade za najbolju fotografiju, crtež, video uradak naših mačkarskih skupina. Stoga pratite naše objave ?

Veselimo se Vašem sudjelovanju!!!

Link na Facebook događaj

Video sadržaj

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?