Sajam Cetinskih OPG-ova i tradicijskih proizvoda - važnost promocije domaćih poljoprivrednih proizvoda

19.12.2022.
Sajam Cetinskih OPG-ova i tradicijskih proizvoda - važnost promocije domaćih poljoprivrednih proizvoda

Dana, 18. prosinca 2022., u Općini Hrvace, naselje Dabar, održan je pod nazivom „Sajam Cetinskih OPG-ova i tradicijskih proizvoda - važnost promocije domaćih poljoprivrednih proizvoda“ u organizaciji Braniteljske zadruge Patriot, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Splitsko-dalmatinskom županijom, općinom Hrvace, gradom Sinjem, TZ grada Sinja, LAG-om Cetinska krajina i Poduzetničkim centrom Sinj.

Sukladno trendovima, sve više pažnje pridaje se zdravom načinu života i korištenju domaćih tradicijskih proizvoda, a koji su velikim dijelom zastupljeni na području Cetinske krajine. S tim ciljem organiziran je Sajam kojim se željelo pokazati što se sve proizvodi na našem području, na koji način i tko su proizvođači. Sudionici sajma bili su lokalni OPG-ovi i fizičke osobe koji su ponudili različite kvalitetne i autentične proizvode Cetinske krajine.

Tako su se na sajmu mogli vidjeti, kupiti i kušati proizvodi od: raznog domaćeg voća, kao i sokovi i likeri, domaćeg kruh ispod peke, uštipci, fritule, rafioli, sve vrste domaćeg brašna, trajni suhomesnati proizvodi, razni sirevi – kravlji, ovčji, kozji, med i proizvodi od meda, voće i povrće, žitarice, jaja, te različiti suveniri proizvedeni od lokalnih prirodnih materijala. U sklopu sajma prezentirano je nekoliko oblika avanturističkog turizma, te održano predavanje o važnosti boravka u prirodi, dobrobiti terapeutskog jahanja, koje je i prezentiralo u okviru sajma s instruktorima i na konjima lokalnog uzgajivača.

Svečanom otvorenju Sajma uz izlagače s područja Cetinske krajine i brojnih posjetitelja iz Splitsko-dalmatinske županije, nazočili su i: saborski zastupnik Luka Brčić koji je ujedno i otvorio Sajam, pročelnik županijskog ureda za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, direktorica TZ Sinj Monika Vrgoč, predstavnici LAG Cetinska krajina, te brojni predstavnici Udruga iz Cetinske krajine. Sajam je izazvao značajan interes posjetitelja, te su ostvareni brojni kontakti za buduću suradnju.

Uz sve navedeno promovirao se kraj domaćina, na kojem se održala ova manifestacija – kroz promociju turističkih i poljoprivrednih sadržaja, uz naglasak na važnost zaštite prostora cjelokupnog kraja - općine Hrvace, u kontekstu globalnog i lokalnog utjecaja na klimatske uvjete i mogućnosti utjecaja pojedinaca na iste (očuvanje vodotoka Cetine, održivo upravljanje šumskim resursima, zaštita biljnog i životinjskog svijeta...), za što su bili zainteresirani svi sudionici Sajma, ujedno se razgovaralo o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji na ovom području, te važnosti i doprinosu inovacija u poljoprivredi koje mogu olakšati poljoprivrednu proizvodnju uz težnju k održivom razvoju. Cjelokupnu manifestaciju dodatno su obogatili članovi KUD-a Cetina koji su izložili i prezentirali tradicijske nošnje. Nakon službene manifestacije podijeljene su zahvalnice sudionicima, uz prigodan domjenak poslužen s domaćim autohtonim proizvodima.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?