Osvrt na turističku 2022. godinu na području grada Sinja i općina Dicmo, Hrvace i Otok

10.01.2023.
Osvrt na turističku 2022. godinu na području grada Sinja i općina Dicmo, Hrvace i Otok Branko Čović

Prema podatcima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, dostavljamo osvrt na turističke rezultate za područje grada Sinja i općina Dicmo, Hrvace i Otok.

Turistička zajednica grada Sinja na temelju podataka iz sustava e-visitor, za područje grada Sinja i općina Dicmo, Hrvace i Otok, za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022., evidentirala je slijedeći turistički promet: u 125 smještajnih objekata (1 hotel i 124 privatna smještajna objekata: OPG, apartmani, vile i kuće za odmor) boravilo je 13.839 gostiju, koji su ostvarili 46.406 komercijalnih noćenja. Time je postignut porast u odnosu na  isto razdoblje prošle godine od čak 46% u dolascima, te 32% u noćenjima.

Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u gradu Sinju i to 11.450 dolazaka (51,90 % više u odnosu na 2021.) s ukupno ostvarenih 28.451 noćenja (40,30% više u odnosu na 2021. godinu). Prema strukturi gostiju najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti (11.102), a od stranih gostiju najbrojniji su Nijemci (5.380 povećanje od 32,11%), slijede Poljaci (1.850 povećanje 16%), zatim Ukrajinci (1.057 povećanje 292,92 %), Francuzi (989 povećanje 1%), Nizozemci (745 povećanje 33,99%), Grci (730 povećanje 957,97%), BIH ( 561 povećanje  129,92), Britanci (516 povećanje 124,35 %), Slovenci (423 povećanjem 23,32%), a slijede ih Talijani, Danci, Rumunji, Šveđani, Mađari i Švicarci.

U Općini Dicmo ostvarena su 1.321 dolaska s 10.427 noćenja, u Općini Hrvace 831 dolazaka s 5.582 noćenja, a u Općini Otok 246 dolaska s 1.946 noćenja.

Iz navedenih podataka razvidno je da gosti na području grada Sinja borave u prosjeku dva dana, dok u kućama za odmor na području grada Sinja, općina Dicmo, Hrvace i Otok u destinaciji ostaju u prosjeku osam dana.

Ovi podatci govore u prilog kvalitetno odrađenim pripremama, marketinškim aktivnostima kao i sve kvalitetnijim turističkim ponudama. Trendu povećanja dolazaka i noćenja gostiju pridonijela je upravo zajednička suradnja svih dionika u turizmu. Prateći trendove ponude i potražnje kao i navike gostiju koji sve više žele istražiti destinaciju u koju dolaze (upoznati se s njenom tradicijom i svime što ona može pružiti), oni nude upravo autentični, jedinstven turistički proizvod.

U 2022.  godini Grad Sinj i Općine Dicmo, Hrvace i Otok raspolagali s 253 smještajne jedinice s ukupno 869 stalnih ležajeva, što predstavlja porast od 7% u smještajnim jedinicama te 12% u stalnim ležajevima. Također bilježimo porast u otvaranju novih smještajnih objekata. Tako je na području grada Sinja otvoreno njih deset, jedan u Hrvacama, četiri u Dicmu te dva smještajna objekta u Općini Otok.

Pored navedenih podataka o ostvarenim dolascima i noćenjima na području grada Sinja, moramo istaknuti i impresivne brojke dnevnih dolazaka gostiju. Nakon skoro dvije neizvjesne pandemijske godine, vraćamo se brojkama iz 2019. koja se uzima kao relevantni pokazatelj turističkog prometa.

U broju mjerljivih dnevnih dolazaka ističu se podatci za vrijeme svetkovine Velike Gospe, Alkarskih svečanosti, ali i posjeti našim muzejima: Muzeju Sinjske alke i Muzeju Cetinske krajine, te organiziranim kulturnim i sportskim događanjima.

Turistička zajednica grada Sinja, organizirala je brojne manifestacije tijekom cijele godine: Turist u svom gradu, Doručak na otvorenom za Uskrsni ponedjeljak, Nebesa metal fest i druge koncerte, Sinjski sajam sela, Predstavu Opsada Sinja 1715., Glazbene večeri na utvrdi Kamičak, foto radionicu Svijet u bojama, Edukativnu radionicu tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja, te po prvi put, Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta u Sinju koji bi nam trebao dati određene zaključke za razvoj vjerskog (religijskog) turizma koji je nama iznimno bitan segment. Ovaj značajan kongres održao se u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske i Splitsko – dalmatinskom županijom.

Turistička zajednica grada Sinja podržala je brojne manifestacije sportskih i kulturnih sadržaja u organizaciji raznih udruga s područja Grada Sinja. Ugostila je dio programa „Zlatna penkala“, namijenjen nagrađenim novinarima iz cijeloga svijeta, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice. Gosti su nam bili brojni domaći i strani novinari s ciljem stalne turističke promocije.  TZGS organizirala je predstavljanja turističke ponude Grada Sinja studentima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, te međunarodnim sudionicima programa Living lab Ekonomskog fakulteta u Splitu, kao i na Grand Gourmet u Splitu.

Ostvarili smo gostovanje i predstavljanje gastronomske ponude Dalmatinske zagore (Sinj, Vrlika, Imotski) u Burgteatru u Beču, prezentacije kulturne baštine uz velike obljetnice Gradske glazbe Sinj (160 godine) nastupom u Zagrebu i klape Sinj (40 godina) u HNK Zagreb, te nastupom Dida s Kamešnice u Vukovaru u sklopu manifestacije Svi zajedno Hrvatsko naj.   U suradnji s UNESCOm, HTZ-om, TZSDŽ, snimali promotivne materijale o nematerijalnoj baštini i gastronomiji našeg kraja. Snimili smo nove promotivne video materijale u produkciji s Pointersom i Dalmatia Film festivalom te organizirali ekološke akcije čišćenja, markiranja i uređenja značajnog krajobraza Sutina i Staze Gospi Sinjskoj, ali i obnovili i izradili dio nove smeđe signalizacije na području grada Sinja. U drugoj smo fazi izrade analitičkih dokumenata za razvoj cikloturizma u suradnji s firmom Trail i LTZ Vrlike, Trilja, Dugopolja i Klisa.

Organizirali smo rad Turističkog informativnog centra na novoj adresi, Šetalištu bl. Alojzija Stepinca, od srpnja do prosinca s ciljem bolje dostupnosti pružanja informacija turistima o kulturno - sportskim sadržajima i turističkoj ponudi grada. Kroz brojne javne pozive dobili smo dodatna sredstva za prijavljene programe u iznosu od 563.000,00kn.

Predviđanja za 2023. godinu su također optimistična jer upravo rezultati iz 2022. godine potvrđuju kako je Hrvatska jedna od popularnijih destinacija na svjetskom turističkom tržištu, a prema najavama taj trend se nastavlja kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, tim više što je novom nacionalnom Strategijom razvoja turizma RH naglasak i težnja upravo na održivom razvoju i održivom, otpornom i inovativnom turizmu.  Sukladno tome pripremamo se za brojna izlaganja na sajmovima nama emitivnih tržišta već od veljače, te nastavljamo s pripremama brojnih manifestacija koje nam predstoje u 2023. godini.

Zahvaljujemo se svim dionicima u turizmu na izvrsnoj suradnji, iznimnom radu i doprinosu u razvoju turističke infrastrukture, institucijama i udrugama Grada Sinja, Gradu Sinju, Turističkoj zajednici Splitsko – dalmatinske županije, Splitsko – dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj turističkoj zajednici te LTZ Vrlike, Solina, Dugopolja i Trilja, općinama Klis, Dicmo, Hrvace  i Otok.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?