Drugi Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta u Sinju

23.06.2023.
Drugi Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta u Sinju Ante Gašpar

7. - 9. srpnja 2023.

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske


Blažena Djevica Marija za hrvatski narod oduvijek je bila veliki oslonac i nebeska zagovornica. Hrvati su je oduvijek štovali i molili za pomoć u teškim vremenima i nevoljama, te s velikim pouzdanjem častili iz zahvalnosti kao kraljicu i najvjerniju odvjetnicu.

U Sinju, jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, svake godine slavi se posebno svečano. Nepregledno mnoštvo hodočasnika, svih generacija i sa svih strana Lijepe naše i šire, dolaze u Sinj sa samo jednim ciljem – kleknuti i sklopiti ruke pred Čudotvornom Gospom Sinjskom, prignuti se na tihu molitvu, uputiti molbe i zahvale nebeskoj Majci, zapaliti svijeću pred Gospinim likom i otvoriti srce Njenoj milosti. Čudotvorna Gospa Sinjska nebeska je zaštitnica grada Sinja, pa se i Dan Grada slavi 15. kolovoza.

Stoga je Sinj idealno mjesto za održavanje kongresa pod imenom Dani duhovne baštine marijanskih svetišta. Kongres će se održavati u vremenu od 7. do 9. srpnja 2023. godine u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja i Svetišta Gospe Sinjske, te uz podršku Splitsko dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja, Viteškog alkarskog društva i KPK iz Zagreba.

Cilj ovakvog susreta je dodatno popularizirati, a time i dugoročno sačuvati postojeću sakralnu baštinu hrvatskih marijanskih svetišta. Marijanska svetišta svjetionici su nade svim vjernicima, pa se želi doprinijeti njihovu očuvanju razvojem sakralnog turizma, a time i lokalne zajednice uz pridavanje važnosti duhovnosti i vjeri kako bi se očuvala primarna funkcija samih svetišta.

Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta prošle godine obuhvatio je naša svetišta od Marije Bistrice, Trsata, Nina, Voćina, Solina i Sinja (i/ili druga) s područja Republike Hrvatske, te jednako tako i marijanska svetišta hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Tako će i ove godine, na kongresu gostovati upravitelji svetišta brojnih naših marijanskih svetišta kao i iz Svetišta na Šćitu u Prozoru (Rama), koje je sa Sinjem vezano Čudotvornom Slikom Majke od Milosti.

Svi zainteresirani sudionici na drugom kongresu Dani duhovne baštine marijanskih svetišta molimo da se prijave putem sljedeće poveznice na internetsku stranicu stazagospisinjskoj.hr/kongres

Pored predavanja eminentnih predavača, kongres će obuhvatiti i obilaske naših muzeja uz stručna vodstva te kulturno zabavni program, koji je besplatan za sve posjetitelje!

Veselimo se Vašem dolasku!

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?