Uspješno održana akcija besplatnog turističkog vođenja 'Upoznaj svoju zemlju 2024'

15.01.2024.
Uspješno održana akcija besplatnog turističkog vođenja 'Upoznaj svoju zemlju 2024' Monika Vrgoč

Povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a u sklopu projekta "Upoznaj svoju zemlju", u nedjelju 14. siječnja 2024., uspješno je održana akcija besplatnog turističkog vođenja u gradu Sinju.

Akciju je pokrenula Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) uz potporu Hrvatske turističke zajednice. Turistička zajednica grada Sinja s Udrugom turističkih vodiča grada Sinja – Osinium, priključila se i ove godine, a u kojoj sudjeluju od samog početka ove akcije. U svim uključenim gradovima, a pridružilo ih se pedeset pet, besplatna turistička vođenja počela su u isto vrijeme točno u 12:00 sati.

Naime, ove godine kroz projekt ‘Upoznaj svoju zemlju’ poseban je naglasak bio na nematerijalnoj kulturnoj baštini Lijepe naše. Stoga, smo kroz ovu akciju uz stručno vodstvo naše turističke vodičke Jelene Banović posjetili naša dva muzeja, Muzej Sinjske alke i Muzej Cetinske krajine čiji postavi su uvelike posvećeni nematerijalnoj baštini koja se nalazi na popisu UNESCO-a i Ministarstva kulture i medija RH, od viteške igre Alke do tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja, nijemog kola, ojkavice – rere, pokladnih običaja podkamešničkih sela, umijeća gradnje cetinske lađe, zelovskih lula i ostale nematerijalne kulturne baštine našeg kraja.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali i pomogli u ostvarivanju ovog događaja posebno našem kustosu Anti Bogdanu koji nam je bio domaćin u Muzeju Cetinske krajine, kao i voditelju Muzeja Sinjske alke Borisu Filipoviću Grčiću !

Ova uistinu hvale vrijedna akcija, pružila nam je priliku da pozovemo sve zainteresirane ljubitelje kulture i baštine da nam se pridruže u dva nadolazeća događaja. Prvi od njih je Noći muzeja – Sinj 2024., koji se održava 26. siječnja, kao i za Turist u svom gradu, koji će se održati 24. veljače. Veselimo se vašem dolasku!

Fotogalerija

Autorica: Monika Vrgoč

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?