Sinjska alka u Ženevi

06.05.2024.
Sinjska alka u Ženevi

Hrvatska i UNESCO-ova perjanica, Sinjska alka, još je jednom zablistala i izvan granica Republike Hrvatske, ponosno se predstavljajući Europi i svijetu u svom punom sjaju.

Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu i suradnji Viteškog alkarskog društva i Društva Starih grenadira iz Ženeve (Société des Vieux-Grenadiers de Genève), udruga koje dijele temeljne vrijednosti važnosti očuvanja tradicije i baštine, a nakon posjeta ženevskih grenadira Sinju, alkarska povorka imala je čast sudjelovati u proslavi 275. godina osnutka ove švicarske postrojbe.

U subotu 4. svibnja, sinjski alkari i njihovi momci sudjelovali su u svečanom mimohodu ulicama Ženeve, i to iznimno – prvi put – kao jedina inozemna postrojba, čime je Sinjanima ukazana velika čast. Povorka s više od 800 sudionika kretala se od glavnog trga Plaine de Plainpalais ženevskim ulicama duljinom od tri kilometra. Na čelu su bili domaćini, a za njima su stupali pripadnici još šest pješačkih viteških postrojbi. Alkarska povorka predvodila je četiri konjičke postrojbe.

Pod ponosnim vijorenjem alkarskog barjaka i hrvatske trobojnice, tradicionalne izvorne odore i oružje, junačko držanje i nepokolebljivi korak u ritmu alkarskog bubnja oduševili su brojne prisutne gledatelje i pokazali kako je Alka doista više od viteške igre. Ova izvanredna prilika za kulturnu razmjenu dodatno je ojačala veze između Hrvatske i Švicarske, pokazujući zajedničko poštovanje prema očuvanju povijesnih običaja.

Ovo gostovanje ne samo da je proslavilo povijest i tradiciju, već je i stvorilo nove prijateljske veze i kulturne mostove. Sinjski alkari su, bez sumnje, dostojno predstavili Hrvatsku na međunarodnoj pozornici.

Kao gosti Viteškoga alkarskog društva manifestaciji su nazočili Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Bernu; Gordan Markotić, veleposlanik u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi; Lara Romano, šefica Kabineta ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao izaslanica ministra; Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika grada Sinja; Božena Romac, savjetnica gradonačelnika grada Sinja; Ivan Bugarin, gradonačelnik grada Trilja; Dinko Bošnjak, načelnik Općine Hrvace; Petar Maretić, načelnik Općine Dicmo; Ante Prolić, predsjednik Općinskoga vijeća Općine Hrvace; Ivan Vukšić, predsjednik Općinskoga vijeća Općine Dicmo i Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja.

Kako događaj nije bio samo promocija Sinjske alke nego i hrvatske kulturne baštine, a također i turistička promidžba Republike Hrvatske, pomoć u realizaciji projekta pružilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Hrvatska turistička zajednica, kojima ovim putem srdačno zahvaljujemo.

Facebook foto galerija

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?