Dani Alke i Velike Gospe 2024.

04.07.2024.

Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sve je spremno da otpočne sinjski šušur!

Dani Alke i Velike Gospe: neraskidivi spoj viteštva i vjere u alkarskom gradu.

Dva su velika događaja središte ove krovne manifestacije koja okuplja šaroliki sadržajni program u kojem će svatko pronaći nešto za svoj gušt. Dani su to kad sunce nemilosrdno prži drevne uglačane uličice i trgove, noć donosi ugodno osvježenje, u zraku se osjeća slatko iščekivanje u ritmu alkarskog bubnja i cijeli grad odiše posebnom svečanošću i žamorom veselih Sinjana i njihovih gostiju. Grad pod Kamičkom diše kao jedno; stari i mladi, domaći i gosti, okupljaju se i zajedno slave svoju povijest i vjeru. Dani Alke i Velike Gospe ispunjeni su ponosom i zajedništvom, podsjećajući nas na važnost čuvanja naših tradicija i identiteta.

U tim danima Sinj nije samo grad, već simbol hrabrosti, vjere i ljubavi prema domovini. Sinjani svojom gostoljubivošću i srdačnošću dočekuju svakoga tko želi osjetiti tu jedinstvenu atmosferu. Bilo da ste tu zbog alkarskih vitezova, blagoslova Gospe Sinjske ili mnogo drugih zanimljivih događaja, jedno je sigurno – Sinjani će vas dočekati otvorena srca i s osmijehom!

Nadaleko poznati sinjski šušur u dugim srpanjskim i kolovoškim danima donosi sve sadržajniji program, a osim žarko iščekivane svježine, noću se bajkovito pretvara u čarobnu pozornicu pod vedrim nebom.

Dane će otvoriti prvi Craft beer festival Only Hops & Horses (5. – 7. srpnja) koji će se odvijati na Hipodromu. Niz raznolikih glazbenih manifestacija započinje Ljetna glazbena škola (08. – 20. srpnja), a nastavljaju: Nebesa Fest (13. srpnja), S.A.R.S. festival (19. – 20. srpnja), Klape Gospi Sinjskoj (1. kolovoza), koncert duhovno - domoljubne pjesme „Ususret majci“ (5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja), Glazbene večeri na utvrdi Kamičak (26. srpnja - Marius Preda i Revolution Trio, 17.kolvoza Filip Pavić kvartet i 18. kolovoza – Tamara Obrovac Transhistria ensemble) i Kamičak etno festival (23. – 24. kolovoza).

Alkarske svečanosti ove godine održavaju se 2., 3. i 4. kolovoza, a proslava blagdana Velike Gospe i Dan grada Sinja 15. kolovoza. 2. i 3. kolovoza rezervirani su, osim za Baru i Čoju, i za tradicionalni Sinjski sajam sela.
Sinjani i njihovi gosti uživat će i u nastupu Ladarica i orkestra LADO (22. srpnja) zatim povijesno scenskom spektaklu Opsada Sinja 1715. (8. kolovoza). U sklopu Dana antike na nogometnom terenu snage će se odmjeriti utakmicom Delmata i Rimljana (28. srpnja). Najdugovječnija dječja alka, ona Vučkovića, održat će se od 09. do 11. kolovoza.

Svakako je za istaknuti promociju knjige „Sikirica – život, obitelj, prijatelji“ (31. srpnja) u Gradskoj Galeriji Sikirica, zatim izložbu u Muzeju Cetinske krajine – Sinj: Sinjska priča jedne "hrvatske orlice" (od 2. kolovoza).

Dođite u alkarski grad i saznajte zašto Sinj s pravom nosi titulu destinacije koja osvaja srca svih posjetitelja. Prođite slikovitim ulicama i zaronite u lokalnu kulturu. Uživajte u tradicionalnoj gastronomiji koja će oduševiti vaše nepce, a ljubazni domaćini rado će vam predstaviti svoje najbolje specijalitete. Svakim korakom ćete osjetiti autentičnu atmosferu i toplinu koju Sinjani s ljubavlju dijele s gostima. Opipajte puls povijesti, tradicije i gostoljubivosti koji će vas obgrliti na svakom koraku.

Dobro nam došli! Vidimo se u Sinju!

Program

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?