Uspješno održan 12. Sinjski sajam sela

09.08.2022.
Uspješno održan 12. Sinjski sajam sela Ante Žižić

Na Trgu dr. Franje Tuđmana od 5. do 6. kolovoza uspješno je održan 12. Sinjski sajam sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i LAG Cetinske krajine - kroz projekt Dinara back to life (LIFE18NAT/HR/000847).

Na njemu je sudjelovalo više od 25 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja koji su predstavili svoje proizvode, od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka, a predstavljeni su i autohtoni stari zanati, poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, vrtnog alata i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način te kolekcionarske zbirke.

Sajam je otvorio Miro Bulj, gradonačelnik grada Sinja, a sve posjetitelje i sudionike Sajma blagoslovio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

U zabavnom dijelu programa nastupile su naše Sinjske mažoretkinje koje svojim nastupima, koreografijom i pojavom uveličaju svaku manifestaciju na kojoj sudjeluju.

Posjetitelji sajma imali su prigodu popratiti nastupe vjernih čuvara naše tradicije i običaja kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. To su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Vrilo – Obrovac Sinjski, URIG iz Otoka, KUD Krenica – Gala, KUD Cetina, KUD Glavice i KUD Dicmo, koji su nastupali s tradicionalnom rerom, sinjskim kolom i završnim vrličkim kolom iz opere Ero s onoga svijeta. Zatim, Goran Mikas koji nam je prezentirao napjeve i glazbene instrumente Poljica, te gostujuća kulturno umjetnička društva, poput pjevačke skupine "Krčevljani" Vitez (BIH), HKUD sv. Ante Humac - Ljubuški (BIH), KUD-a “Ilinden” iz Demir Hisara (Sjeverna Makedonija), koji su nas upoznali s tradicijom i običajima svoga kraja. Završne večeri sajma nastupio je i sastav Ljuta kuća koji je u svom country stilu prigodno podigao atmosferu.

Posjetitelji su sudjelovali i u zanimljivim edukativnim radionicama. Tako su imali priliku upoznati se s tradicijskim lončarstvom ručnoga kola iz Potravlja, kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Zatim, moglo se sudjelovati u prezentaciji zaboravljene vještine izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i tkalačkog umijeća i pletenja košara od šiblja, u radionici Ljilje Vojković.

Posjetitelji su se i sami okušali u izradi i tako iskoristili dragocjenu priliku približavanja i povezivanja s običajima našega kraja, njegovim autohtonim proizvodima, tradicijskim zanatima i vještinama poput gradnje suhozida s članovima Udruge Gaius Laberius iz Garduna, prvacima umijeća gradnje suhozida, koje redovito organizira Udruga Dragodid.

Tu je bila i radionica obrade vune koju su prezentirati članovi KUD-a Cetina. Ove godine imali smo, na opće oduševljenje svih polaznika i tri nove radionice: izradu i ukrašavanja medenjaka po tradicionalnoj sinjskoj recepturi koju je vodila Ankica Župić, radionicu Art & wine Ane Poljak uz izvrsne likovne radove i vino našeg OPG Mažurin, zatim radionicu flicanja vune koju su prezentirale Jasna i Domina Bilač, članice udruge Lipota tradicije. Na sajmu je bila upriličena i izložba učeničkih radova Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“ kao i polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“.

Svi posjetitelji sajma mogli su besplatno sudjelovati u svim radionicama i degustirati naše gastronomske poslastice: sinjske uštipke koje su za nas pripremali članovi Udruge Stari zanati kao i sinjske medenjake koje je pripremila Ankica Župić po izvornoj sinjskoj recepturi.

Program našeg 12. Sinjskog sajma sela, vodio je prof. Branimir Romac.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog sajma, a posebno: Gradu Sinju i LAG Cetinske krajine - Dinara back to life (LIFE18NAT/HR/000847), Viteškom alkarskom društvu, Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, djelatnicima Čistoće Cetinske krajine, KUS-Sinj, Sinjskim mažoretkinjama, udruzi Srma, izlagačima, Kulturno umjetničkim društvima, Kamičak d.d., Sinjskim bobijima, MUP PP Sinj, HEP – Sinj, Elektro Bekan,  Branki Marinović i Maji Kovačević.

Hvala Vam na posjeti i vidimo se sljedeće godine, na 13. Sinjskom sajmu sela!

Fotogalerija fotografa Ante Žižića

Video: 12. Sinjski sajam sela, 1. dan

Video: 12. Sinjski sajam sela, 2. dan

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?