Nastup udruge „Didi s Kamešnice“ na Festivalu zoomorfnih karnevalskih maski u Iserniji i posjet hrvatskoj nacionalnoj manjini u Montimitru u talijanskoj pokrajini Molise

02.03.2023.
Nastup udruge „Didi s Kamešnice“ na Festivalu zoomorfnih karnevalskih maski u Iserniji i posjet hrvatskoj nacionalnoj manjini u Montimitru u talijanskoj pokrajini Molise Monika Vrgoč

Prošle subote i nedjelje (26. i 27. veljače) na prvom europskom Festivalu zoomorfnih pokladnih maski u gradu Isernija u pokrajini Molise prezentirana je nematerijalan baština pokladnih običaja podkamešničkih sela kroz nastup članova udruge „ Didi s Kamešnice“ – Gljev.

Europski Festival zoomorfnih maski, Carnevale Europeo delle Maschere Zoomorfe, prvi put se održao u gradu Isernia u pokrajini Molise. Na poziv organizatora Artemide aps, uz potporu Odjela za turizam regije Molise, općina Isernia, tijekom tri dana Festivala, sudjelovale su slijedeće mačkarske skupine:

  • KURENTI (Ptuj, Slovenija), nalaze se na listi UNESCO-a
  • Halubajski ZVONČARI (Viškovo, Hrvatska)
  • DIDI S KAMEŠNICE (Gljev, Sinj - Hrvatska)
  • GLI ARESTES E L’URTZU (Sòrgono, Sardegna)
  • LE LANDZETTE (Allein, Valle d’Aosta)
  • LE MASCHERE CORNUTE (Aliano, Lucania)
  • L’UOMO-CERVO (Castelnuovo al Volturno, Molise)
  • IL DIAVOLO (Tufara, Molise)
  • IL BRUTTO (Macchiagodena, Molise)
  • L’ORSO (Jelsi, Molise).

Grad Sinj se, kao i uvijek, rado odazvao pozivu za promocijom naše kulturne baštine kroz nastup članova naše udruge „Didi s Kamešnice“ - Gljev. Oni su prezentirali Godišnje pokladne ophode mačkara podkamešničkih sela koji se nalaze na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.  Prvi dan festivala nastupe je pratilo preko 30.000 posjetitelja, dok su se drugog dana nastupi održali u prepunoj dvorani Auditorium Unità d'Italia - Isernia.

Nakon završenog nastupa u Iserniji, naši „Didi“ su u suradnji s fra Petrom Mlilanovićem Trapom, dugogodišnjim župnikom župe Montimitro i Monikom Vrgoč, direktoricom Turističke zajednice grada Sinja, posjetili životopisno mjesto Montimitro gdje žive Moliški Hrvati kao nacionalna manjina već preko 500 godina.

Moliški Hrvati dio su hrvatskog nacionalnog korpusa i žive u regiji Molise u Italiji u selima Acquaviva Collecroce, San Felice del Molise i Montemitro. U ta tri sela Hrvati su većina i broje oko 2000 govornika moliškog hrvatskog jezika, kojega su usmenom predajom prenosili generacijama te ga tako sačuvali.

Nakon organizirane svete mise  u crkvi sv. Luce koju je predvodio fra Petar Milanović Trapo, uslijedio je prikaz pokladnih običaja podkamešničkih sela, kojeg su članovi udruge uprizorili zainteresiranim mještanima. Za završetak ovogodišnjeg posjeta Italiji, članovi udruge posjetili su čuvene Pompeje.

Cijela foto galerija na Facebook-u

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?