Biciklijada 'Do izvora Cetine'

22.05.2019.
Vrijeme za čitanje: 2 - 3 min.
Biciklijada 'Do izvora Cetine'

Početak lipnja u Sinju obiluje sportskim događanjima! Samo dan nakon 9. Cetina Adventure utrke i Gradskog izazova, Biciklistički klub Vlaji organizira 7. biciklijadu Do izvora Cetine. Jedna od najatraktivnijih i najizazovnijih biciklijada duga je čak 82 km, a ukupni uspon je 800 metara.

Zbog svoje dužine, ruta zahtijeva solidnu tjelesnu kondiciju, ali svaki okret pedalom bogato je nagrađen: malogdje je priroda ovako bogato rasprostrla svoje ljepote. Biciklira se od Sinja preko Hrvaca, Panja, Bitelića pa dalje lijevom obalom Peruće i Cetine, sve do modrog oka samoga izvora, kraj kojega bdije starohrvatska crkva Sv. Spasa iz 9. stoljeća, jedan od naših najdragocjenijih i najljepših arheoloških lokaliteta.

Rijeka Cetina duga je 110 kilometara, no ne izvire iz jednog već najmanje 11 bliskih izvora (Glavaš, Jarebica, Kotluša, Vraniš, Baraš i dr.) od kojih samo neki daju vodu tijekom cijele godine. Najveći, najjači i najljepši je izvor Glavaš, dubok oko 130 metara. Drugi izvor po jačini dotoka vode je Jarebica (Vukovića vrelo).

Cetina je zaslužna i za ljepote Perućkoga jezera, koje, iako umjetno stvoreno 1958. gradnjom HE Peruća, plijeni pažnju svojom ljepotom i bogatstvom flore i faune. Popularno je osobito među veslačima i ribičima, a ljeti i kupačima.

Biciklisti će proći i preko nekoliko mostova na Cetini, od kojih su najpoznatiji onaj na Panju, sagrađen 1905. godine i Balečki most, sagrađen 1907. godine. Gradnju Balečkog mosta pokrenula je austrijska uprava, a gradili su ga domaći majstori dotjeranim kamenom tamno-sive boje. Ima tri otvora polukružnog oblika jednakih veličina koji leže na kamenim pilonima pravokutnoga presjeka. Cijelo područje oko mosta, uključujući i korito rijeke, vrijedno je arheološko nalazište s nalazima iz prapovijesti i antike. Most je obnovljen 2014. godine.

Za vrijeme vožnje po državnoj cesti osigurana je policijska pratnja, kao i prateće sigurnosno vozilo ukoliko netko bude onemogućen nastaviti vožnju zbog kvara i slično. Biciklijada nije natjecateljskoga karaktera, sudjelovati mogu svi punoljetni biciklisti, a sudionicima se preporuča korištenje biciklističke kacige. Za sve bicikliste osiguran je ručak na izvoru, kao i okrepa vodom i voćem na samoj ruti.

Ove godine se, osim biciklista iz Sinja i okolice, očekuju i brojni gosti iz Splita, Livna, Bihaća i drugih gradova, što zajedno s ljepotom staze i prirode jamči nezaboravnu avanturu.

Svakako najljepši mogući način za provesti nedjelju. Ne zaboravite, 9. lipnja 2019. u 10 sati ispred hotela Alkar.

Više informacija:

Biciklistički klub Vlaji Sinj
+385 95 6606 222
facebook.com/biciklistickaudrugavlajisinj.sinj

Biciklijada Do Izvora Cetine

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?