Najava 19. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, Sinj 2024

07.02.2024.
Najava 19. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, Sinj 2024

od 22.03. u 16h do 23.03. u 19h


Sajam bi i ove godine pored promotivne i ocjenjivačke komponente trebao imati, revijalni i edukativni karakter, pa bi se na stručnim referatima proizvođači i posjetitelji mogli informirati putem stručnih predavanja s temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana suhomesnatih proizvoda kao što je Dalmatinski pršut, zaštita autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modele udruživanja, tržištu, trendovima, mogućnostima kooperacije s uzgajivačima svinja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticaja i financiranja od strane vladinih i EU institucija, te programima ruralnog razvoja.

Također, u sklopu Sajma planiramo organizirane sastanke udruga proizvođača pršuta, uzgajivača svinja, stočne hrane kao i predstavnika trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostiteljskih udruga.

Proizvođači će imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti, te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem Sajma, marketinških materijala, kao i sudjelovanja u medijima koji će pratiti manifestaciju.

U sklopu Sajma planira se održati kao i prethodnih godina ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača za čiju potrebu se oformljuje komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka, članova udruge senzorskih analitičara, Predstavnika znanstvenih institucija i Ministarstva.

Ocjenjivanje kvalitete pršuta, kao i do sada bit će obavljeno na temelju «Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta». Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva i medija, a ocjenjivat će se proizvodi sudionika Sajma. Upriličit će se i bogati kulturno umjetnički program, prezentacija baštine s područja Dalmacije, Like i Slavonije.

Sa sigurnošću se može reći kako je sajam u Sinju postao nezaobilazno mjesto po pitanju proizvodnje i kvalitete trajnih suhomesnatih proizvoda na kojem se susreće struka, proizvođači, potrošači (institucije, gospodarstvo, turizam) te strukovne Udruge.

Na sajmu se očekuje sudjelovanje proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja Republike Hrvatske, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva- proizvođači pršuta, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike Udruga proizvođača, individualne proizvođače, vodeće proizvođače «Dalmatinskog, Istarskog pršuta i Drniškog pršuta», goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja, predstavnike trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja, na ovogodišnjoj manifestaciji kao i prethodne godine ovisno o situaciji, preporukama i predviđenom načinu održavanja manifestacije, broj sudionika će biti uspostavljen tako da se prisustvom pojedinih proizvođača zadovolji promocija svih proizvoda određenog područja i brenda.

Veselimo se Vašem dolasku!

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?