Završeni V. Dani cikloturizma u Sinju i Dugopolju 2023.

14.05.2023.
Završeni V. Dani cikloturizma u Sinju i Dugopolju 2023. Dario Mikulek

Upravo su završeni V. Dani cikloturizma u organizaciji Trail – Full Cycling Experience u Sinju i Dugopolju, koji su se održali od 10. do 12. svibnja 2023. uz podršku Turističkih zajednica grada Sinja, Dugopolja i Splitsko dalmatinske županije. Ova konferencija kao prva i za sada jedina, pa time i najveća stručna konferencija posvećena je tom rastućem segmentu turističke industrije, a dio je nastojanja za povezivanjem i okupljanjem svih dionika njegova razvoja. Naime, Dani cikloturizma inicijalno su zamišljeni kao godišnja konferencija svih dionika razvoja ovog važnog segmenta turističke industrije, ali su postali mnogo više od toga.

Kroz tri konferencijska dana, mogli smo čuti iznimne predavače koji su primjerima dobre prakse pokazali koje su prednosti ulaganja u potrebnu infrastrukturu, ali i problemi s kojima se susreću brojne udruge čiji članovi su često poticatelji razvoja određenih aktivnosti u destinacijama iz kojih dolaze.

Prvi dan konferencije započeo je pozdravom Mira Bulja, gradonačelnika Grada Sinja, koji je svim sudionicima zaželio ugodan boravak u gradu Sinju. Predavači su bili predstavnici lokalnih biciklističkih klubova: Denis Bobeta (ujedno i zamjenik gradonačelnika Grada Sinja), BK Vlaji Sinj i Roko Pavlinušić, BK Kamešnica Otok, s temom Važnost klubova u razvoju cikloturizma na lokalnoj razini. Oni su sve sudionike upoznali s aktivnostima lokalnih biciklističkih klubova, poteškoćama i izazovima s kojima se susreću, ali i iznimnim uspjesima pojedinaca i njihovih klubova, prvenstveno u organizaciji lokalnih biciklijada.

Nakon predstavnika biciklističkih klubova, kao predavač nastupio je Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega s temom Povezivanje kroz cikloturizam i razvoj outdoora uz ITU mehanizam, gdje nam je predstavio nekoliko iznimnih projekata Grada Ludbrega u svrhu poboljšanja infrastrukture za razne oblike outdoor aktivnosti, ali i povećanja smještajnih kapaciteta kao preduvjeta za kvalitetan turistički razvoj.

Drugog dana konferencije, nakon pozdravnih govora Mira Bulja, gradonačelnika Grada Sinja, Stipe Čogelje, zamjenika župana SDŽ, Slavka Štefičara, predstavnika Ministarstva turizma i sporta, nastupili su predstavnici suorganizatora: Monika Vrgoč, direktorica TZG Sinja i Tomislav Balića, direktor TZO Dugopolje, a na koncu Karlo Kučan, direktora Traila.

Pozitivne primjere prakse prezentirali su nam gosti iz susjedne Republike Slovenije, koja se s nacionalnim mjerama i ulaganjima u razvoj cikloturizma nalazi među vodećim državama u Europi i svijetu. Ispred Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije predavanja na teme Infrastruktura i digitalizacija, održali su Tomaž Willenpart i Aleš Gedrih, dok nam je Jernej Pavlin približio Financiranje cikloturističkih infrastrukturnih projekata iz EU fondova. O trendovima i događanjima u cikloturizmu na primjeru Nizozemske, govorio je predavač Holcus Buiten B.V. Domaći predavači su bili: Ivica Jujnović, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, na temu Međunarodni prometni sustavi u urbanim i ruralnim područjima na primjeru “Danube Cycle Plans”, Matija Kvasina, Hrvatski biciklistički savez na temu Priprema destinacija za profesionalne sportaše.

Nakon stanke, uslijedila je panel rasprava s izvrsnim sudionicima (Slavko Štefičar - Minisatsrtvo turizma i sporta, Tomaž Willenpart, Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije, Matija Kvasina –HBS, Tomislav Balić – TZO Dugopolje) koju je moderirao Karlo Kučan. Potom su uslijedila predviđena predavanja: Martin Čotar, IRTA, Međunarodno bicikliranje neobičnim putevima, Karlo Kučan, SPOT d.o.o., Orijentacijski sustavi u (ciklo)turizmu, Bruno Radotić, Outmore, Aplikacije i digitalni alati, Joško Stella, TZ SDŽ, Razvoj ciklo i outdoor turizma Splitsko – Dalmatinske županije, Tomislav Prpić, HŽ Putnički prijevoz, Željeznički prijevoz u funkciji cikloturizma i na kraju, kao domaćini konferencije, predavanje su održali Monika Vrgoč, TZG Sinja i Tomislav Balić, TZO Dugopolje, s temom Selektivni oblici turizma i outdoor aktivnosti na području Dalmatinske zagore – Splitskog zaleđa.

Muzej Sinjske Alke

Dario Mikulek

Nakon završenog službenog dijela programa konferencije, zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta, umjesto predviđene vožnje biciklima kroz Sinjsko polje, uslijedio je obilazak sinjskih kulturnih znamenitosti: crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, Muzeja Sinjske alke s kustosom Tomislavom Barhanovićem i Muzeja Cetinske krajine sa suradnicom Sunčicom Vlajić.

Treći dan konferencije bio je rezerviran za obilaske lokalnih prirodnih i kulturnih znamenitosti, tako da su sudionici ovih V. Dana cikloturizma obišli špilju Vranjaču u Dugopolju te tvrđavu Klis. Sukladno ovogodišnjem sloganu NO BORDERS, NO LIMITS, nameće se zaključak kako je ulaganje u infrastrukturu, njeno daljnje održavanje te podržavanje lokalnih klubova uz poticanje održivog razvoja turizma, ključno za razvoj kvalitetnog turističkog proizvoda, ali i za poboljšavanje uvjeta života lokalne zajednice.

Poveznica na fotogaleriju s V. Dana cikloturizma

Video sadržaj

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?