Predstavljena Biciklistička karta Dalmatinske zagore

10.04.2015.
Predstavljena Biciklistička karta Dalmatinske zagore

Biciklistička karta Dalmatinske zagore sa 21 biciklističkom stazom u dužini od 600 kilometara na relaciji Dugopolje-Trilj-Sinj-Vrlika, napravljena po svim europskim standardima, predstavljena je danas u Splitu.

Na svakoj oznaci biciklističke staze nacrtana je skultpura ‘Biciklist’ likovnog umjetnika Vaska Lipovca, u čijem se splitskom ateljeu i održala prezentacija.Na izradi Biciklističke karte Dalmatinske zagore, vrijedne 180.000 kuna, radili su i stručnjaci iz Istre zbog njihovog dosadašnjeg iskustva, rekao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.“Na karti je ucrtano 20 smjerova. Nakon nje ćemo izraditi biciklističku kartu Makarske rivijere, otoka Brača, Hvara, Visa, ali i dalje”, kazao je Stella, najavivši i izradu “Standarda i pravilnika za usklađeni razvoj cikloturizma u Splitsko-dalmatinskoj županiji”.

Biciklistička karta bit će objavljena na internetskim stranicama Županije i Županijskog biciklističkog saveza koji je sudjelovao u projektu.Za mjesec dana počet će i edukacija za Bike vodiče, koji će bicikliste znati provesti po prometnicama i lokalitetima, restoranima i agroturizmu. Prijave za Bike vodiče su u tijeku, rekao je Stella, i pozvao sve zainteresirane da se prijave. Županija će financirati polovicu iznosa za edukaciju, koja po osobi iznosi 1700 kuna, a polovicu će platiti kandidati.Na novinarski upit o sigurnosti biciklista Stella je istaknuo kako žele što više izbjeći biciklističke staze po glavnim i najprometnijim prometnicama županije.Podsjetio je da za desetak dana upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz Makarske prema Splitu kreće “Tour of Croatia”.Denis Špadina iz Županijskog biciklističkog saveza, naglasio je važnost izrade biciklističkih karata, kazavši da cikloturisti neće doći u destinacije koje nemaju uređene biciklističke staze.

Dodao je kako ljubitelji biciklizma dva do tri puta godišnje idu po sedam dana na ture cikloturizma te izrazio nadu da će Dalmatinska zagora takvim turistima koji dolaze u pred i posezoni, punuditi nešto drugačije od ostalih zemalja.“Uređena je 21 biciklistička staza, a na dosta njih je postavljena i signalizacija. Nadamo se da će u roku od najviše mjesec dana postavljanje signalizacije biti gotovo u potpunosti”, rekao je Špadina.

U Istarsku županiji godišnje na sedam do deset dana samo zbog cikloturizma stigne oko 700.000 turista koji svoje bicikle većinom voze po unutrašnjosti poluotoka, dodao je.Cilj projekta cikloturizma je da se do kraja ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji završi 30 biciklističkih staza s ukupno 1500 kilometara, a do kraja 2016. godine bit će gotovo još 40 biciklističkih staza s više od 3000 kilometara uređenih staza.

Izvor: Adrenalin.hr

Photo: Dalmatia Explorer

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?